Quantcast
Channel: Matbloggen » Kaffebröd
Viewing all 84 articles
Browse latest View live

Baka sju sorters kakor

$
0
0

Sju sorters kakor – det är en  verklig klassiker det! Och då menar jag inte ICA-förlagets rara lilla receptbok, även om den är klassisk den också och har kommit ut i ett antal utgåvor sen det begav sig första gången 1945. Nej nu talar jag om begreppet som sådant; sju sorters kakor. Det syftar på det minsta antalet kaksorter som ska serveras vid ett klassiskt kafferep, och seden är känd sedan slutet av 1800-talet. Och tro nu inte att det handlar om sju sorters kaffebröd rent allmänt – nej, uttrycket sju sorters kakor avser enbart antalet småkakor, alltså det som serveras utöver sådant som vetebröd, sockerkaka eller tårta.

Redan när jag växte upp på 1960-talet var det vanligt att man ”fuskade” med antalet småkakor. Min mamma bakade sällan mer än två, tre sorter när det vankades kafferep. Men då och då hände det att man blev bjuden på ett riktigt äkta kaffekalas där kakfaten dignade av bondkakor, ökensand, finska pinnar och andra klassiska småkakor och det var riktigt festligt.

Den här veckan tänkte jag därför ägna åt just klassiska småkakor. Och jag tänkte bjuda på sju av mina absoluta favoriter – småkakor som funnits på kakfaten i min familj i generationer. Passar perfekt att baka nu inför vårens och sommarens tillställningar, för vem vill inte ha något gott hembakat att bjuda på till studentfikat eller midsommarkaffet? Baka och frys in och njut hela våren och sommaren!

Skurna chokladbröd

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe här kakorna är lika lättbakade som goda och de var min moster Gullis favorit. Därför kallar vi ofta dem för ”Gullis chokladbröd” i vår familj.

Mät upp  5 dl vetemjöl, 2 dl strösocker, ½ tsk salt, ½ dl kakao, 1 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker i en skål. Smula i 200 g rumsvarmt smör och 1 ägg och blanda till en smidig deg.

Forma degen till fyra längder. Lägg två på varje plåt och platta till dem lite med handflatan. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. Grädda längderna mitt i ugnen i 175 grader, och skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma.

Mormors ”gaffelkakor”

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe här kakorna bakade min mormor – och hennes mor före henne. Enkla och goda med härlig smak av vanilj. Vill du modernisera receptet lite så ersätter du vaniljsockret med halva mängden vaniljpulver istället!

Värm ugnen till 200 grader. Smält 150 g smör. Låt svalna lite och blanda det sen med 1 dl strösocker.

Blanda 5 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver och knappt 1 msk vaniljsocker. Rör ihop mjölblandningen med smöret till en deg. Rulla små bollar (ca 20-3o st) av degen, lägg på smord plåt och tryck till dem med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Tips! Det går utmärkt att göra kakorna sockerfria genom att byta ut strösockret mot motsvarande mängd sötningsmedel, och vaniljsockret mot vaniljpulver! Använd då hackad mandel istället för pärlsocker till chokladbröden.

På återseende imorgon – då bjuder jag på fler favoriter bland de klassiska småkakorna!


Mer från mormors kakfat…

$
0
0

Idag fortsätter jag med småkakorna här på Matbloggen. Vad sägs om gammaldags korintkakor och härliga syltkakor med smak av hallonsylt? Båda sorterna går att förvandla till diabetesvänliga kakor, om du byter ut sockret mot motsvarande mängd sötningsmedel och hallonsylten mot osötad.

Korintkakor

korintkaka

De här är verkliga klassiker bland småkakor – så lättbakade och så goda… När jag tar en tugga på de här och sluter ögonen minns  jag kaffestunderna i bersån hos mormor och morfar på landet…

200 g rumsvarmt smör

knappt 1 dl strösocker

1½ dl korinter

4½ dl vetemjöl

Rör samman smöret med socker och mjöl och blanda till en smidig deg. Knåda in korinterna och lägg degen kallt i någon timme. Ta sedan ut och forma små kulor (det ska bli ca 40-20 stycken) och lägg på en bakplåtpappersklädd plåt. Tryck till varje kaka med en gaffel. Grädda i mitten på 200 grader i ca 10 minuter tills de får färg på kanterna.

Syltkakor

Barnsligt gott! Prova att variera med olika sorters sylt; hallon är en klassiker men även blåbärssylt blir jättegott, eller varför inte en god apelsinmarmelad? Jag brukar slänga ihop den här degen i matberedare men vill du baka som på mormors tid blandar du ingredienserna för hand. Se då till att smöret är rumsvarmt!

2 dl mjöl
½ dl potatismjöl
1 knapp dl florsocker
100 g mjukt smör

Mixa ingredienserna i matberedaren tills du får en deg – men överarbeta den inte. Linda in i plastfolie och kyl i minst 30 minuter.

Rulla degen till små bollar och lägg på smord plåt. Tryck till på mitten så du får en liten fördjupning och fyll denna med en god sylt, gärna hallon (och gärna en ekologisk sort!). Grädda i mitten i 175 graders ugn i ca 10 minuter.

 

Spritskransar – gott så det smälter i munnen…

$
0
0

En av mina absoluta favoriter bland de klassiska småkakorna är spritskransar. Den härliga mandelsmaken och den spröda konsistensen gör den här kakan till en av de allra godaste!

Spritskransar

spritsDet här är receptet är hämtat från mormors receptbok och ger ungefär 40 goda kakor.

125 g smör
100 g socker
1 äggula
2 skållade rivna bittermandlar eller ett par droppar bittermandelessens
1 kryddmått hjorthornssalt
200 g vetemjöl
Arbeta ihop alla ingredienserna till en smidig deg. Låt gärna degen vila kallt en liten stund.  Spritsa sedan ut degen till längder på smord eller bakpappersklädd plåt. Skär varje längd i decimeterlånga bitar och forma till kransar. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 8-10 minuter.  Låt kallna på plåten.
Tips! Vill du göra kakorna sockerfria? Byt ut sockret mot motsvarande mängd sötningsmedel av valfri sort!

Torplyckor och bondkakor förgyller kaffekalaset

$
0
0

Torplyckor… Smaka på ordet och slut ögonen. Visst kan man nästan se framför sig lyckan i den faluröda lilla torpet när mamma bakat en sats småkakor i den skrangliga vedspisen? Eftersom det var ont om vetemjöl fick hon blanda ut med lite råg – och oh, vilket härligt dopp det blev till kaffet och den hemkokta hallonsaften…OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är i alla fall det jag ser framför mig när jag bakar torplyckor – dessa underbara kakor med fin smak av råg och vanilj som tillhör mina favoriter bland småkakor. Men egentligen kom de faktiskt till på 1970-talet, då det blev populärt att göra kaffebrödet lite nyttigare. Fast min mormor bakade småkakor med lite råg i degen så jag kan gott tänka mig att det funnits en och annan torparhustru som bakat just såna här kakor till elva-kaffet…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERATorplyckor

3 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl

150 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Värm ugnen till 175 grader. Blanda alla ingredienser – gärna i matberedare. Rulla degen till fingertjocka längder och skär dem i 5 cm långa bitar. Tryck till dem med en gaffel och lägg kakorna på smord plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

Tips! Vill du göra torplyckorna sockerfria är det bara att byta ut strösockret mot motsvarande mängd sötningsmedel.

Bondkakor

Vad är ett kaffekalas utan bondkakor? Denna knapriga klassiker med smak av mandel och kola är ett måste på det klassiska kakfatet! Du behöver:

100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 msk sirap

2½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

½ dl hackad sötmandel

Rör smör, socker och sirap mjukt och poröst, gärna i matberedare. Blanda mjöl, bikarbonat och mandel och rör ner. Rör snabbt ihop – eller kör den i matberedaren tills du får en smulig deg. Forma degen till en rulle som är ca 5 cm i diameter. Vira in den i plastfolie och låt den ligga i kylen i ett par timmar, eller över natten.

Sätt ugnen på 200°C. Skär degrullen med vass kniv i knappt 1/2 cm tjocka skivor. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 7-10 minuter och låt svalna på plåten. bondkaka

 

 

 

Tårta och cupcakes till studentens ära

$
0
0

Ingen studentmottagning utan tårta! Den här går supersnabbt att göra, är mycket god och räcker till många – perfekt helt enkelt! Det här receptet blir lagom till ungefär 12 bitar.

studentTårta med färska bär

1½ dl smält smör
4 dl havregryn
1½ dl socker
2 tsk bakpulver

Till garnering:
4 dl vaniljvisp
2-3 dl färska bär

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Blanda samman ingredienserna till botten, för hand eller i matberedare.  Tryck ut smeten i en långpanna, ca 30×40 cm och grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter.

Låt tårtbottnen svalna övertäckt. Vispa sedan vaniljvispen och bred den över tårtan och garnera med färska bär.

Fler tårtrecept hittar du här.

Den som inte har lust att bjuda på tårta kanske hellre vill fira studenten med vackra cupcakes. De blir små minitårtor i all sin prakt, om man garnerar dem vackert med frosting och färgglatt strössel. Här finns ett antal recept på både muffins och frosting. Eller prova dessa:

Cupcakes med romfyllning

Smet:

1 ½ dl strösocker
100 g smör
3 ¾ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
¼ tsk salt
3 ägg
2 dl mjölk eller fil

Romfyllning:

1½ dl vispgrädde
2 msk ljus rom
200 g vit choklad
30 g smör

Frosting:

150 g färskost av philadelphiatyp
50 g smör
2 ½ dl florsocker

Värm ugnen till 200°C och fördela muffinsformarna på en plåt. Vispa socker och smör poröst. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt (helst med elvisp) tills smeten blir jämn. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker  och rör ner i smeten. Tillsätt mjölken och rör om.

Fördela smeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna helt på galler.

Gör under tiden romfyllningen. Smält smör och grädde i en kastrull. Lägg i vit choklad, bruten i småbitar, och låt den smälta i gräddblandningen. Tillsätt rom och blanda väl tills blandningen tjocknar. Ställ den gärna kallt en stund. När kakorna kallnat kallnat kapar du av en bit av toppen, gröper ur lite av inkråmet med en tesked och fyller dem med romfyllning. Lägg på locket igen och gör sedan frostingen.

Rör ihop alla ingredienser till frostingen och vispa hårt – gärna med elvisp. Bred eller spritsa frostingen på dina cupcakes och toppa med strössel, kokos, riven choklad eller något annat du tycker om.

Tips: Smaksätt frostingen med lite rivet citrusskal och färga den gul med lite karamellfärg!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Trevlig helg – och trevlig studentfest!

Fredagsfika med afrikansk kokoskaka

$
0
0

Äntligen fredag – och dessutom klämdag för många. Då passar det bra med något gott till kaffet.

Afrikansk kokoskaka

Den här kakan är en av de godaste kakor jag vet – nästan som en tårta. Receptet har jag fått av en god vän som har sina rötter i Gambia, och hon har berättat att hennes mamma brukade baka denna vid festliga tillfällen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKaka:

 

1½ dl smält smör

2 dl strösocker

3 äggvitor, hårt vispade

3 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 dl kokosmjölk

 

Fyllning:

3 äggulor

2 dl strösocker eller florsocker

2 dl kokosmjölk

2 dl kokosflingor

 

Gör så här:

Kakan:Vispa socker och smält smör tills det blir lite fluffigt. Tillsätt kokosmjölken och mjöl utblandat med bakpulver. Sist i med de hårt vispade äggvitorna och så ner i en smord och bröad form (gärna med kokosflingor istället för ströbröd). In i ugnen i 175 grader ca 35-40 minuter. Låt svalna.

Fyllningen: Blanda äggulor, socker, kokosmjölk och kokosflingor i en kastrull. Rör under uppvärmning och låt sjuda tills krämen tjocknat. När både kakan och fyllningen svalnat delar du kakan i två eller tre bottnar och fyller den med kokoskrämen. Låt den gärna vila i kyl ett tag innan du serverar – den blir ännu godare då. Och den går jättebra att frysa!

Sommarbaka utan ugn

$
0
0

Äntligen är det sommar – på riktigt! Och många åker till sommarstugan eller ut på camping för att leva lite mer naturnära. Med det kommer också ett lite mer primitivt kök. Fast något gott till kaffet vill man ändå ha ibland, och därför tänkte jag tipsa om några goda bakverk som inte behöver ugn. Först ut den svenska klassikern nummer 1:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAChokladbollar

100 g smör
1½ dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk starkt kaffe
5 dl havregryn

Gör så här:

Rör socker och smör pösigt. Blanda i kakao, kaffe, vaniljsocker och havregrynen. Blanda alltsammans för hand, eller i matberedare – jag brukar använda matberedaren eftersom jag tycker bollarna får bättre konsistens då. Massan blir lagom fast och är lätt att rulla till bollar. Rulla runda bollar av önskad storlek och doppa i kokosflingor eller pärlsocker – eller testa något smaksatt strössel. Förvara så kallt som möjligt!

Tips! Gör chokladbollarna mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin. Vill du ha dem sockerfria är det bara att byta ut sockret mot motsvarande mängd sötningsmedel och vaniljsockret mot vaniljpulver.

Baka härliga jordnötskakor

$
0
0

De här jordnötskakorna är helt perfekta att baka om man befinner sig i sommarstugan och inte har tillgång till ugn. De är i och för sig ingenting för kalorijägare men om man bara bakar dem någon gång, och kanske bjuder in vänner och grannar till fikat, så kan man gott unna sig en eller kanske två…

Du behöver:

1 burk jordnötssmör

2 dl ljus sirap

1 dl strösocker

1 dl kokosflingor

10 dl Rice Crispies

100 g ljus eller mörk blockchoklad

Gör så här:

Blanda jordnötssmör, sirap, socker och kokosflingor i en kastrull och sjud på svag värme tills du får en tjockflytande smet. Blanda i rice crispies och rör om och bred (eller tryck ut) smeten i en mindre långpanna. Smält chokladen i vattenbad och bred denna över smeten. Låt kallna och skär sedan i lagom stora bitar.


Dammsugare – en riktig klassiker

$
0
0

Punschrullar, eller dammsugare som de väl oftast kallas, är en verklig klassiker bland svenska bakverk. Namnet dammsugare har de fått efter formen – de liknar faktiskt den äldre modellen av dammsugare. Men oavsett vad man kalla dem är de ljuvligt goda och alltid lika populära – och faktiskt mer lättbakade än man kan tro. De här görs på havregryn och är glutenfria, men vill man kan man ersätta en del av havregrynen med smulor av sockerkaka eller andra kakor.

Dammsugare

Älskad klassiker - punschrulle, eller dammsugare som den kanske oftare kallas...

Älskad klassiker – punschrulle, eller dammsugare som den kanske oftare kallas…

ca 1 l havregryn
375 g rumstempererat smör
knappt 2 dl strösocker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpulver)
arraksessens efter smak (finns i livsmedelsbutiken, intill hushållsfärg och liknande)

Marsipan i valfri färg

Smält blockchoklad

Gör så här:

Blanda havregryn med smör, socker, kakao och vamiljsocker – gärna i matberedare – till en fin deg. Smaka av med arraksessens. allt utom arrak och

Rulla längder av önskad tjocklek och vira in i bakplåtspapper eller plastfolie och lägg någon timme i kyl.Kavla ut marsipanen på bakbord som du grundat med lite florsocker, och rulla in varje längd i marsipan. Lägg skarven neråt och skär i lagom stora bitar. Doppa ändarna i smält choklad och förvara kallt.

Snabba bullar och annat gott med jordgubbar i huvudrollen

$
0
0

FraiseFruitPhotoNu är inte bara tid för rabarber. Även jordgubbarna är här. Allra godast är de att äta som de är, eller med lite gräddmjölk, tycker jag. Men det är klart att man gärna vill koka lite jordgubbssylt, eller ett par flaskor saft, när man har chansen. Ett superenkelt recept på jordgubbssylt hittar du här. Och så här gör du god jordgubbssaft:

Rensa och skölj 4 l jordgubbar (ca 2 kg). Lägg dem i en stor gryta och häll på 8 dl vatten. Låt koka upp och låt koka i ca 10 minuter. Mosa bären mot kanten med en sked eller skev så att all saft rinner ur.

Häll bärmassan i en silställning (eller en duk som lagts i ett durkslag) och låt stå och självrinna i minst en halvtimme (gärna en timme). Häll så tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp och tillsätt 12 dl strösocker. Rör om tills sockret löst sig. Ta grytan åt sidan och skumma ordentligt.

Häll upp lite saft i en kaffekopp och tillsätt 2 krm natriumbensoat (konserveringsmedel). Blanda detta i grytan. Häll sedan upp saften på varma, rengjorda flaskor, skruva på lock och låt kallna. Förvara kallt.

Sen får man ju inte glömma Den Underbara Jordgubbskrämen. Tycker jag vill poängtera det lite extra nu när de flesta verkar ha glömt hur man kokar sin egen kräm och istället köper den färdig i butik. För kräm var en mycket vanlig efterrätt när jag växte upp och hemkokt jordgubbskräm, fortfarande lite ljummen, är himmelskt gott. Det är superlätt, och dessutom går det snabbt – för att inte tala om hur mycket godare det är med hemkokt kräm än köpt – så har du inte gjort det förr är det dags att prova nu!

Jordgubbskräm

Det här receptet kan förstås också användas som ett basrecept även för andra bär.

Koka upp 4½ dl vatten med 500 g jordgubbar. Tillsätt 1-2 msk socker (eller strösötmedel för den som inte vill eller kan äta vanligt socker) och låt sjuda på svag värme några minuter. Den som vill ha bären mosade kan med fördel använda en vanlig mosstöt lite försiktigt – det tycker jag bli väldigt gott.

Blanda ut 3 msk potatismjöl i ½ dl kallt vatten. Tillsätt redningen under omrörning, låt krämen få ett uppkok och häll upp i en skål. Servera med kall mjölk, och gärna små goda mandelbiskvier.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Passa också på att baka med de goda gubbarna! De här bullarna går snabbt och lätt att baka:

Hastbullar med jordgubbar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA100 g smör
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
2 dl mjölk eller fil
Pärlsocker

 

ca 1 dl jordgubbar

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägget, mjölken och det smälta smöret och blanda ihop till en kladdig deg – gärna i matberedare. Fördela smeten i 8-10 muffinsformar och stick ner en jordgubbe i varje bulle. Strö över generöst med pärlsocker eller hackad mandel och grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter tills de fått vacker färg och är torra rakt igenom.

Tips! Byt ut bären mot andra bär, t ex blåbär.

Trevlig helg!

Högsommar och flickornas vecka…

$
0
0
Blommande balkong...

Blommande balkong…

Hej alla bloggläsare! Har varit ledig ett par veckor och gjort absolut ingenting. Tycker det är så skönt ibland! Visst är det underbart att resa och se sig omkring, men att vara hemma och ”bara vara” är något jag verkligen njuter av. Dricka morgonkaffet i lugn och ro på solstekt och blommande balkong… Ta en lång promenad med hundarna… Fika med vänner och grannar… Ta sig tid att läsa en bra bok… Allt det där hör sommaren till, tycker jag.

Just nu tänker jag mycket på min barndom. Nästa vecka blir det ett år sen min mamma gick bort – och nu börjar jag alltmer minnas henne som hon var när hon var frisk och stark. Som när hon städade och fejade och bakade till sommarens födelsedagar vilket hon gjorde just vid den här tiden på högsommaren – fruntimmersveckan. Ja, den kallas så, den vecka som börjar med namnsdagen Fredrik och som sen har sex flickor i rad: Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina. Visst är de namnen vackra! Och jag förknippar dem med högsommarens kaffekalas, eftersom min moster – som vi tillbringade många sommarveckor hos – fyllde år på Kristinadagen den 24 juli.

Inför detta skulle det bakas och städas och göras i ordning både inomhus och i trädgården. Det skulle dammas och skuras, de broderade dukarna skulle fram, snittblommor klippas och sättas i vas, snäckorna som kantade trädgårdsgången skulle skuras med såpa… Ja det var mycket att stå i, fast jag själv (som var barn och hade sommarlov och var så där härligt fri som bara ett barn kan vara) tyckte bara det var trivsamt. Det lantliga köket doftade av kakor och trädgården doftade av pioner och jasmin…

Det där tänker jag alltid på just vid den här tiden på sommaren – just under ”fruntimmersveckan” – och fast det är längesen nu kan jag känna dofterna fortfarande. Barndomsminnena är nog bland de starkaste vi har, och den som har ljusa och lyckliga minnen har mycket att vara glad för.

Ett av de bakverk som alltid bakades till de här kaffekalasen var mandelkubbar. Här är receptet!

Moster Brittas mandelkubbar

Nybakta mandelkubbar - mmm...

Nybakta mandelkubbar – mmm…

125 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 dl mjölk
½ dl gräddfil eller sur grädde
1 ägg
2 tsk hjorthornssalt
1½ tsk bakpulver
2-3 droppar bittermandelolja eller 2 rivna bittermandlar
½-1 dl mald sötmandel
ca 9 dl vetemjöl

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägg, mjölk och gräddfil och rör samman till en klimpfri smet. Häll i sötmandel och bittermandel. Blanda mjölet med bakpulver och hjorthornssalt (spara ca 1 dl till utbakningen). Degen blir lite lös i konsistensen men det är precis som det ska vara!

Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla till längder. Skär dem i ca 30 bitar och lägg på smord plåt eller i större bullformar. Pensla med vatten och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen på ca 200 grader i omkring 12- 15 minuter. Låt kallna på galler.

Blåbärsfrossa

$
0
0

blueberriesNu börjar blåbären bli mogna – dessa goda och nyttiga bär som tillhör sommarens absoluta höjdpunkter. Jag älskar att ge mig ut i skogen och plocka, men det gäller att inte bli stressad och otålig för det tar sin tid. Men det är det värt, när man kommer hem med en korg fylld av dessa underbara bär.

Jag minns en sommar när jag var fem, sex år och jag var ute och plockade blåbär med min mamma och min moster. Plötsligt började åskan gå, och det mullrade och blixtrade rakt över våra huvuden. Sen kom spöregnet. Och då menar jag verkligen spöregn. Det regnade floder, och vi var genomsura innan vi väl kom hem. Men blåbären hade vi med oss och när moster kokat sin goda blåbärssoppa tyckte vi det var värt strapatserna!

Koka din egen blåbärssoppa du också. Det är hur lätt som helst och oändligt mycket godare än färdigköpt!

Blåbärssoppa

6 dl vatten

6 dl blåbär, färska eller frysta

1½-2 msk potatismjöl

socker efter behag

Gör så här:

Häll vatten och bär i en kastrull och koka upp. Mosa bären om du vill ha en helt slät soppa, och låt puttra fem minuter.

Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll detta i en tunn stråle i soppan. Låt soppan få ett uppkok och  dra den sedan från värmen. Sockra efter behag – eller inte alls beroende på hur du vill ha den. Låt svalna innan du serverar.  Soppan håller ett par dagar i kylen.

Blåbär är fint att baka med också. Jag brukar baka både vetebröd och sockerkakor med blåbär.

Vetelängd med blåbär

Blåbär smakar underbart i vetebröd!

5 dl mjölk

150 g smör

½ tsk salt

1 dl socker

2 tsk mald eller stött kardemumma

13-14 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g rumsvarmt smör, ½ dl strö- eller florsocker, 1 msk vanilj samt 1-2 dl blåbär

Pensling:

Uppvispat ägg

OLYMPUS DIGITAL CAMERASmula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Rör ihop smör, socker och vanilj.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i tre delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Fördela fyllningen på de tre degplattorna och rulla ihop. Lägg på plåt och skåra på tvären på några ställen. Låt jäsa i ca 30-40 minuter och pensla sedan med ägg.

Grädda i 200 graders ugnsvärme i omkring 25-30 minuter. Låt svalna under bakduk.

Blåbärskaka

Det här är en enkel sockerkaka som du vispar ihop på nolltid. Blåbären kan bytas ut mot andra bär om du hellre vill.

Vispa 2 ägg med 2 dl socker. Smält en klick smör (ungefär 50  g) och tillsätt 1 dl vaniljyoghurt. Koka upp och häll den kokande vätskan i äggsmeten. Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker och rör ner i smeten. Blanda försiktigt i 1-2 dl blåbär och häll smeten i smord och bröad form. Grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ungefär 35-40 minuter. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Imorgon får du recept på två riktigt goda blåbärspajer!

Födelsedagsfika med sockerfri frukttårta

$
0
0

Idag fyller jag år. 51, närmare bestämt. Mycket ojämnt, ska erkännas, men värt att fira lite lagom i alla fall. Eftersom en del av mina vänner och familj är diabetiker får det bli sockerfritt till födelsedagskaffet. Man vill ju att alla ska kunna njuta av godsakerna!

Sockerfri tårta

Bottnar:

4 ägg
2 dl sötningsmedel
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver

Gör så här: Dela äggen i vitor och gulor och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Rör försiktigt ner äggulor och sötningsmedel.

Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan skål. Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten och häll i en smord bröad form på ca 2 l. Grädda nederst i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter.

Låt kakan kallna och dela sedan i tre delar.

Gör fyllningen så här: Vispa 4 dl grädde hårt med 2 msk lättströ av typ Hermesetas eller Canderel. Blanda 3 dl av grädden med 3 dl mosade bär – t ex hallon eller blåbär. Bred hälften av bärgrädden på den understa botten, lägg på en botten till och bred resten av bärgrädden på den. Lägg på den översta tårtbottnen och bred, eller spritsa, resten av grädden. Garnera med bär och frukt.

sockerfri tårta

Söndagsfika!

$
0
0

Idag ska jag baka kanelkaka – efter mosters gamla beprövade recept. Några grannar kommer för att fika och då vill man ju gärna bjuda på något gott.

Moster Brittas kanelkaka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA100 g smör

2 dl strösocker

3 ägg

1½ tsk bakpulver

2 dl vetemjöl

1 msk mald kanel

Gör så här: Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i sänder och rör om ordentligt mellan varje. Blanda mjölet med bakpulver och kanel och tillsätt i äggsmeten. Häll i smord och bröad form – helst en springform – och grädda kakan på nedersta falsen i ugnen på 175 grader ca 35-40 minuter. Låt svalna lite innan du stjälper upp den.

Baka en härlig drömtårta till helgen

$
0
0

Rulltårtor är roligt och givande att baka. Det går snabbt, passar att frysa och smakar dessutom så gott till kaffet. Jag har tipsat om ett par recept på rulltårta tidigare här på Matbloggen, chokladrulle med färska bär och en sockerfri blåbärsrulle. Nu tänkte jag tipsa om den godaste rulltårta jag vet, nämligen den som kallas drömtårta. Drömtårta är helt enkelt en chokladrulltårta med smörkräm – något av det godaste som finns och en klassiker på kaffebordet. Min mamma bakade den här till alla födelsedagskalas och andra festligheter och eftersom jag använder hennes recept har den också fått sitt namn efter henne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAlices drömtårta

Rulltårtan:

3 ägg
dl socker
Knappt 1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkrämen:

100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader och gör själva rulltårtan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör försiktigt ner detta i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x4o cm. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt kallna under bakduk och gör smörkrämen.

Rör florsocker och smör poröst. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggulan. Bred fyllningen på den kalla kakan och rulla ihop den. Se till att skarven kommer neråt. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan du skär i den. Förvara den sedan i kylskåp.

Tips! Vill du kan du smaksätta smörkrämen med lite rom eller konjak. Det ger tårtan en mer vuxen smak och är mycket gott!


Baka med rotfrukter

$
0
0

Rotsaker och grönsaker passar inte bara i matlagningen utan också i bröd. Passa på att baka ett saftigt rågbröd med rivna rödbetor och en saftig morotskaka som räcker till många.

Skållat rågbröd med rivna rödbetor

Det här skållade matbrödet  blir saftigt och gott. Rödbetorna kan förstås ersättas med motsvarande mängd av andra rotfrukter, t ex morötter eller sötpotatis.  Till två limpor behöver du:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA5 dl rågmjöl

4 dl kokande vatten

4 rödbetor eller andra rotfrukter

1 msk brödkryddor, t ex anis eller fänkål

Ca 1 l vetemjöl

1 paket torrjäst

2 tsk salt

1-2 msk farinsocker

Gör så här: Häll rågmjöl i en bunke till en degblandare. Skålla mjölet genom att slå kokande vatten över. Rör runt en minut och låt stå.

Koka rödbetorna nästan mjuka, skala och riv.

Blanda vetemjölet (spara ca 1 dl till utbakning) med torrjäst, salt, farin och brödkrydda. Rör ner blandningen i det skållade rågmjölet och arbeta den i 10 minuter, tills degen blivit smidig. Mot slutet av bearbetningen häller du i de rivna rödbetorna. Jäs degen under bakduk i ca en timme.

Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Baka ut två limpor, runda eller avlånga, och lägg på en smord plåt. Skåra bröden på ovansidan och strö lite mjöl över. Sätt ugnen på 200 grader och låt bröden jäsa i ca 30-40 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter och låt svalna under duk.

Morotskaka i långpanna

Morotskaka pratades det sällan om när jag växte upp. Det var helt enkelt inte särskilt vanligt i Sverige då. Jag tror att jag var över tjugo när jag åt morotskaka första gången, men det gav sannerligen mersmak för det är otroligt gott – särskilt med en krämig färskostglasyr på toppen.

Den här kakan bakas i långpanna – en plåt på ca 30×40 cm – och blir ungefär 20-25 bitar beroende på hur stora man vill ha dem. Kryddningen kan varieras lite – jag brukar ta vaniljsocker och kanel men även kardemumma och ingefära ger fin smak!

6 ägg
4 dl strösocker
1½ dl smakneutral matolja
4-5 rivna morötter
6 dl vetemjöl
1 msk kanel (eventuellt också 1 msk kardemumma eller ingefära eller 1 msk av vardera)
1 msk vaniljsocker
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
Glasyr:
200 g färskost av philadelphiatyp
100 g rumstempererat smör
5 dl florsocker
Kokos till garnering
Så här gör du:
Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Blanda ner oljan och de rivna morötterna och rör om ordentligt.  Blanda mjölet med vaniljsocker och övriga kryddor samt bikarbonat och bakpulver. Blanda ner det i äggsmeten. Rör om lite så att det hela blandas och häll sedan smeten i smord eller bakpappersklädd långpanna.  Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca en halvtimme.
Låt kakan svalna lite och stjälp sedan upp den. Låt kallna helt och blanda sedan ihop ingredienserna till glasyren. Rör väl eller vispa med elvisp. Bred glasyren över kakan, toppa med rikligt med kokosflingor. Låt stelna och skär sedan i rutor.
Tips! Vill du frysa kakan är det bäst att frysa den utan topping.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Trevlig helg, alla bloggläsare!

$
0
0

Idag är det fredag – denna härliga dag som markerar slutet på arbetsveckan och början på den efterlängtade helgen. Denna vecka har varit minst sagt hektisk, med en massa jobb plus en tjugofemårsdag att fira. Inte min (även om jag ibland känner mig som just tjugofem) utan sonens. Det blev restaurangbesök och en trevlig dag och imorgon blir det kaffekalas för släkt och vänner. Jag är lite svag för just kaffekalas, även om jag vid sidan av tårtan och kakorna också brukar servera spett, piroger och liknande… Som tur är är även sonen svag för ”gammaldags” kafferep och har alls ingenting emot att morsan bakar kakor och bullar så det står härliga till…

En av mina favoritkakor är den klassiska silverkakan – en sockerkaka gjord på enbart äggvitor. Här är receptet:

Silverkaka

100 g rumsvarmt smör

2 dl socker

1 dl mjölk

3½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

3-4 äggvitor (ungefär 1 dl)

silverkakaGör så här: Sätt på ugnen och smörj och bröa en form på 1½ l. Rör smöret och sockret poröst (gärna i matberedare). Rör ner mjölken i smeten. Blanda sedan mjölet med bakpulvret och vanljsockret och rör ner.  Vispa äggvitorna till fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40-50 min beroende på ugn. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den.

Äggulorna kan med fördel användas till en läcker key lime pie, recept hittar du här!

Nästa vecka blir det lite mer fart här på Matbloggen. Det blir nämligen Sopranostema. För vid sidan av maffiaverksamheten ägnar sig ju familjen Sopranos även åt mat – och inte vilken mat som helst utan härlig italiensk mat av bästa slag! Ziti, melanzane, canneloni…

Jag har en god vän som bor i New Jersey, i en liten stad ett stenkast från Newark, och hon har liksom så många andra NJ-bor italienskt påbrå. Jag vet att det hon tyckte var allra roligast med Sopranosserien var just maten, eftersom den ingår i hennes egen husmansflora. Och snäll som hon är har hon delat med sig av sina recept till mig, så vi ses nästa vecka – med recept på allt det goda från Sopranos…

Mat på film: Kakor heta som chili

$
0
0

”Kärlek het som chili” heter en jättebra mexikansk film från tidigt 1990-tal. Som titeln antyder har chilin en huvudroll, inte bara i mat utan även i choklad och desserter. Inspirerade av den filmen är dessa härliga chokladcookies med sting…

4144169-origpic-017ab3Chili Chocolate Cookies

Härligt mjuksega med stark smak av kakao och ett sting av chili. Satsen ger ca 20-30 stycken beroende på hur stora du gör dem.

4-5 dl florsocker

4 äggvitor

2-3 dl kakao

en knivsudd salt

1 msk vaniljsocker

100 g mjölkchoklad, grovhackad

1 finhackad röd chili

Gör så här: Värm ugnen på 175 grader. Vispa äggvitor med 4 dl florsocker tills du får en vit och pösig smet. Tillsätt 2 dl kakao samt vaniljsockret och blanda väl. Om smeten blir för lös – tillsätt lite mer florsocker och kakao. Smeten ska gå att klicka ut på plåten.

Tillsätt sist den grovhackade chokladen samt den finhackade chilin. Klicka ut smeten på smord plåt och grädda i 10-12 minuter. Låt kallna på plåt och förvara kallt, eller i frysen.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plommon på tre sätt

$
0
0

Det är inte bara äpplena som är som godast just nu – det är också plommontider. Jag älskar svenska plommon och minns med stor förtjusning hur jag som barn strosade runt i min mormors och morfars fantastiska trädgård och åt dessa härliga frukter direkt från träden…

Morfar hade också ett stort krikonträd. Krikon är en underart till plommon, lite mindre men också jättegoda. I södra Sverige kan man hitta vildväxande krikonträd, ofta där det en gång i tiden stått ett torp eller en stuga. Min morfar sa alltid att krikon var den fattiges plommon, i alla fall sades det så när han växte upp i slutet av 1800-talet. Men de är lika goda som plommon och kan användas på samma sätt, så om du ser ett övergivet krikonträd – tveka inte att plocka dess frukter!

Det finns en mängd olika slags plommon i Sverige. De vanligaste sorterna är Herman, som är blåviolett och mognar redan under högsommaren, rödlila Opal som mognar i augusti och – förstås – Viktoriaplommonen med sitt underbart söta och välsmakande fruktkött, som mognar nu i september.656px-Prunus_domestica_'Reine_Victoria'

Och tänk så mycket läckert man kan göra med plommon… Pajer och kakor, inlagda i madeira, som ingrediens till olika grytor… Här är mina bästa plommonrecept!

Plommonmarmelad

1½ kg plommon

½ dl vatten

1½ kg strösocker

saften av 1 citron

3½ tsk Melatin (fruktpektinpulver)

½ dl strösocker

Gör så här: Skölj plommonen, kärna ur dem och skär i bitar – låt skalen vara kvar. Lägg frukten i en gryta och tillsätt vatten. Koka under lock ca en kvart. Tillsätt sedan socker (den stora sockermängden) och citronsaft och låt koka på kraftig värme under omrörning omkring 5-10 minuter. Dra sedan kastrullen från värmen.

Blanda Melatin med socker (den lilla sockermängden) och rör ner i frukten. Koka upp och koka på stark värme 1-2 minuter. Skumma noga och fyll sedan marmeladen på väl rengjorda och varma burkar. Förslut burkarna och låt kallna och förvara dem sedan mörkt och svalt.

Mormors plommonkaka

En mycket god kaka som ofta fanns på kaffefatet hemma hos mormor, och som jag gärna bakar till kaffet så här års! Mormors originalrecept innehöll krikon istället för plommon, så om du råkar ha ett krikonträd – tveka inte att plocka frukterna och använda dem!

75 gram smör
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
2 stora ägg eller 3 små
10-12  plommon – eller ca 20 krikon

Gör så här: Smält smöret i en stor kastrull och låt det svalna. Kärna ur och halvera plommonen.

Blanda ner alla torra ingredienser, utom plommonen, i kastrullen och rör samman till en slät smet. Häll i smord och bröad form. Lägg sedan plommonen ovanpå smeten och grädda kakan på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme ca 40-45 minuter.

Plommon i madeira

Det här är en verklig klassiker bland desserter. Det går bra att byta ut madeiran mot portvin om du vill. Du behöver:

4½ dl strösocker

1 dl vatten

2 dl madeira

1 kg plommon

Gör så här: Koka en lag med socker och vatten, tillsätt madeiran. Dela och kärna ur plommonen. Skålla plommonen i kokande vatten och ta bort skalen. Lägg plommonen i en ren glasburk och häll över lagen. Förslut och förvara svalt. Servera som dessert ed lättvispad grädde eller halvsmält vaniljglass.

Kanelbullens dag är väl värd att fira!

$
0
0

Imorgon är det Kanelbullens Dag igen. En härlig dag, tycker jag, och givetvis ska här bakas kanelbullar! I år bakar jag dem på ”Göteborgsvis”. Göteborgskt vetebröd är lite annorlunda än vanligt vetebröd, men minst lika gott – om inte godare…

Göteborgska kanelbullar

2½ dl mjölk
2½ dl vatten
100 g jäst
Ca 17 dl (1,7 liter) vetemjöl
250 g rumsvarmt smör
3 dl socker
4 tsk stötta kardemummakärnor
½ msk salt

Fyllning:

300 g smör
2 dl socker
2 msk kanel

(Eller gör två olika sorters fyllningar, t ex en med vanilj eller kardemumma också)

Gör så här: Smula jästen i degbunken och värm mjölken till ca 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen löst upp sig. Arbeta in knappt 1/3 av mjölet, täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.

Rör under tiden smöret och sockret mjukt. Stöt kardemummakärnorna och värm dem tillsammans med vattnet till 37 grader. Blanda detta, samt salt, i degen och arbeta in så pass mycket mjöl att degen blir smidig och går att knåda utan kladd. Strö lite mjöl över och låt jäsa ytterligare en kvart.

Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i två delar, kavla ut varje del till en rund platta och bred smör, socker och kanel på. Baka sen ut valfria bullar, t ex snäckor, bullar, eller vegabröd.

Vegabröd gör du så här: Rulla degplattan till en fast rulle och skär ca 2 cm breda bitar. Tryck till varje bit på mitten med en smörkniv eller liknande, så att fyllningen tittar fram på sidorna. Jäs på plåt under bakduk i ca 30 minuter och grädda i mitten av ugnen på ca 250 grader ca 10 minuter eller tills bullarna fått vacker färg. OLYMPUS DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADu som inte hinner eller har lust att baka jäsbullar kan ju prova de här snabba kanelbullarna, satta på bakpulverdeg – hastbullar som de brukar kallas.

Snabba kanelbullar

100 g smör
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
2 dl mjölk eller fil

Fyllning:

50 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
1 msk kanel
Pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägget, mjölken och det smälta smöret och blanda ihop till en kladdig deg – gärna i matberedare. Fördela smeten i 8-10 muffinsformar och stick ner en jordgubbe i varje bulle.

Rör ihop kanelfyllningen och klicka i en sked fyllning i varje bulle. Strö över generöst med pärlsocker eller hackad mandel och grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter tills de fått vacker färg och är torra rakt igenom.

Viewing all 84 articles
Browse latest View live