Quantcast
Channel: Matbloggen » Kaffebröd
Viewing all 84 articles
Browse latest View live

Kanelbullens dag

$
0
0

Så är den äntligen här, dagen vi (i alla fall jag) väntat på: Kanelbullens dag! Hoppas ni får en alldeles underbar dag och att ni får äta riktigt många kalasgoda kanelbullar!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Pannkaksfest i oktober!

$
0
0

Pannkakor återkommer jag till då och då, det är god och billig mat som de flesta tycker om. Man kan också variera pannkakor så otroligt mycket – grädda en fluffig fläskpannkaka i ugnen eller göra en ljuvlig pannkakstårta av tunna, frasiga pannkakor.

Fläskpannkaka

fläskpannkakaGör en pannkakssmet på 3 dl vetemjöl1 tsk salt och 6 dl mjölk. Vispa ner 3 medelstora ägg (eller 4 små) och blanda till en jämn och fin smet.

Skär ca 300 g rimmat sidfläsk i tärningar och lägg ut på en smord plåt med ganska höga kanter. Häll över pannkakssmeten och sätt in i mitten av ugnen på ca 180-200 grader. Grädda tills pannkakan fått fin färg och servera med lingon eller annan valfri sylt (jag älskar blåbärssylt till fläskpannkaka och min mamma brukade alltid välja drottningsylt), eventuellt en god råkostsallad med morot och vitkål och ett glas kall mjölk.

Pannkakstårta

2 1⁄2 dl vetemjöl

6 dl mjölk

3 ägg

1 tsk salt

2 msk smör

Fyllning:

200 g frysta bär, eller motsvarande mängd krossad ananas

1 burk vaniljkesella (eller 250 g vanlig kesella, smaksatt med 1 tsk vaniljsocker)

2 dl vispad grädde

Gör så här: Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, samt ägg och salt. Smält smöret i en stekpanna och häll ner det i smeten. Grädda pannkakorna i stekpannan (du behöver inget extra smör eftersom du tillsatt smält smör i smeten). Låt dem kallna.

Tina bären eller låt den krossade ananasen rinna av. Mosa hälften av bären och blanda med vaniljkesella. Lägg ihop pannkakorna med bär – eller ananaskrämen emellan till en tårta. Vispa grädden och klicka eller bred den på tårtan och lägg på resten av bären vid serveringen.

 

Baka något gott till helgen!

$
0
0

Till helgen vill man gärna unna sig något gott till kaffet. Det här är en lättbakad ”bullkaka” som går snabbt att baka och som är jättegod!

”Bullkaka” i långpanna

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADen här satsen passar i en vanlig långpanna på ca 30×40 cm. Den som vill tillsätter en tesked (eller två) stött kardemumma i degen!

50 g jäst

125 g smör

5 dl mjölk

½ tsk salt

1 dl strösocker

11-12 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g rumstempererat smör

1 dl kesella eller annan färskost

1 dl strö- eller florsocker

2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av 1 apelsin eller 1-2 tsk mald kanel

Pensling:

1 uppvispat ägg, mandel eller pärlsocker

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Ljumma till fingervarmt och häll över jästen. Rör om till jästen lösts sig, tillsätt salt och socker (och ev kardemumma). Häll i mjölet och rör om ordentligt. Degen ska vara ganska lös och kladdig.

Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Värm under tiden ugnen till 200-225 grader och rör ihop ingredienserna till fyllningen. Tryck sedan ut den i smord, eller bakplåtpappersklädd, långpanna. Gör små hål med (den rena) tummen och fyll hålen med fyllning. Pensla med ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. Grädda mitt i ugnen ca 30-4o minuter. Låt svalna under bakduk och skär sen i rutor eller trekanter.

Mandelkakor som smakar mer…

$
0
0

Igår fick jag oväntat besök, och eftersom jag hade en rulle mandelmassa i skafferiet beslöt jag mig för att baka mandelkakor. Det är så lätt och snabbt gjort om man har färdig mandelmassa! Allt du behöver är mandelmassa och äggvita.

Mandelkakor

200 g mandelmassa

1 äggvita

(små kakformar samt ev garnering)

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan och blanda den med äggvitan tills du får en smidig deg som går lätt att spritsa. Spritsa degen i små kakformar, eller direkt på bakplåtpappersklädd plåt och garnera eventuellt med exempelvis en hasselnöt, ett cocktailbär eller något annat vackert. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Låt svalna och njut till en kopp starkt, gott kaffe.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Halloweenbuffé för alla smaker

$
0
0

Halloween är en riktig mathelg, och maten går i höstens tecken. Pumpan står i centrum och kan användas både till en god soppa och till middagens dessert. Du får också recept på ett härligt festbröd och små pajer med smak av jalapeño…

Pumpasoppa

Den här kan du göra helt vegetarisk – eller med små knapriga baconbitar. 

2 finhackade schalottenlökar

500 g skalad pumpa (t ex butternut)

1 msk matolja, gärna oliv

½ l grönsaksbuljong

1 tsk torkade örtkryddor, t ex oregano, basilika eller salvia

salt och peppar

(1 pkt bacon)

Gör så här: Fräs lök och pumpa i lite matolja, så de mjuknat. Tillsätt grönsaksbuljongen och koka upp.Salta och peppra och låt soppan puttra på svag värme ca 20 minuter. Tillsätt örtkryddorna och mixa soppan med mixerstav eller i mixer.

Vill du servera soppan med bacon så knaperstek i torr panna, låt rinna av på hushållspapper och strö knapret över soppan.

Små läckra minipajer

Deg:

3 dl vetemjöl

75 g smör

125 g Kesella (naturell)

Fyllning:

3 dl mjölk eller gräddmjölk (yoghurt eller fil går också bra – det ger fyllig och en aning syrlig äggstanning)

3 ägg

100 g riven ost av smakrik sort

1 liten burk inlagd jalapeño av valfri sort och styrka (brukar finnas i butikernas texmex-sortiment)

Garnering:

tunna strimlor av paprika (gärna orange) och salamistrimlor

Gör så här: Blanda degen i matberedare eller för hand, och låt degen ligga kallt någon timme. Det går också bra att trycka ut degen i fyra eller sex minipajformar (eller en stor) och ställa dessa kallt.

Förgrädda pajskalen i 200 graders ugnsvärme i ca 10 minuter. Gör under tiden fyllningen. Vispa ihop ägg och mjölk. Tillsätt salt och peppar.

Ta ut pajskalen. Fördela jalapeñon i skalen och häll över äggstanningen. Grädda i ugnen tills pajerna fått vacker färg och äggstanningen stelnat. Garnera med orange paprika och salamistrimlor och servera som förrätt eller bufférätt.

Pumpakaka

pumpakakaDen här kakan är bakad helt utan mjölk och ägg och blir en underbar dessert efter Halloweenmiddagen -gärna serverad med uppvispad ”vegan-creme fraiche” (finns i välsorterade livsmedelsbutiker).

6 dl fast pumpakött (utan kärnor och ”trådar”)
1 dl rapsolja eller annan neutral olja
1 msk kakao 
3 krm salt 
1 dl strösocker
1½ dl brun farin
4 ½ dl vetemjöl 
1 msk bakpulver 
saft av 1 citron eller apelsin

Till formen: 
mjölkfritt margarin och ströbröd 

Garnering:
1 msk råsocker 
1 msk kanel

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form som rymmer 1½-2 liter. Riv pumpaköttet grovt på ett rivjärn och häll i en skål tillsammans med olja, kakao, salt, socker och farin.  Blanda kanel och råsocker i en annan skål och ställ åt sidan.

Blanda vetemjöl och bakpulver och häll detta i pumpaskålen. Rör om, eller vispa med elvisp, så att du får en jämn smet. Häll i citronsaften och rör om försiktigt. Bred ut smeten i formen och strö över socker och kanelblandningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Fler passande Halloweenrecept hittar du här!

Afternoon tea i november

$
0
0

Just nu är hösten som mörkast och gråast. Varför inte bjuda in till ett härligt Afternoon Tea? Ett par goda tesorter, nybakade scones, en god marmelad eller curd, gurksandwichar och en mjuk kaka räcker för att göra det festligt. Ta fram finaste teservisen eller blanda snygga udda muggar och bjud in grannar och vänner!tekopp

Scones

Jag brukar bara ut mina scones i en muffinsplåt, men det går förstås lika bra att baka ut dem på ”vanligt” sätt!

8 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

2 dl mjölk eller fil

1 ägg

1 msk honung

50 g smör

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna i matberedare eller för hand. Tillsätt mjölk, ägg och smör och blanda till en degklump. Dela den i  6-8 bitar (beroende på hur stor muffinsplåt du har) och lägg dem i den smorda formen – eller forma två runda kakor som du skårar så att kakorna lätt kan brytas i fyra  delar.  Grädda på 200 grader i ca 15 minuter och servera lite ljumma med smör, ost och marmelad eller curd.

Citruscurd

Använd citron eller apelsin eller någon annan citrusfrukt du tycker om!

2 dl färskpressad citrussaft
3 ägg 
5 dl syltsocker
200 g smör

Gör så här: Pressa saften ur citrudfrukterna. Blanda ägg, syltsocker och fruktsaft i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på plattan och vispa hela tiden tills smeten börjar tjockna. Tillsätt så smöret i små klickar medan du fortsätter vispa. Ta kastrullen från värmen och sila curden. Häll därefter upp den i varma och väl rengjorda burkar. Förvara curden i kyl.

Saftig vaniljkaka

Den här mjuka kakan är saftig och god och har ljuvlig smak av vanilj.

Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en kakform på ca 1½ l. Vispa 2 ägg med 1½ dl strösocker. Smält 75 g smör i en kastrull, och tillsätt 1 dl vaniljyoghurt. Låt blandningen koka upp och rör ner den i äggsmeten. Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och 2-3 tsk vaniljsocker i en skål. Rör ner i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter.

bildGurksandwichar

Gurksandwichar är jättegott och fräscht och enkelt att göra. Till det behöver du vitt formbröd (varje skiva med kanten bortskuren, samt delad i trekanter), smör, tunna gurkskivor och en gnutta salt. Hyvla gurkan och lägg den på en tallrik med salt en stund så den ”vattnar ur sig” – beräkna ca 3-4 gurkskivor per sandwich. Bred smör på hälften av brödskivorna och lägg sen på gurkan. På med en brödskiva och tryck ihop. Förvara snittarna kallt före servering.

Tips: Bred mjukost på brödet istället för smör!

Fira far med Pavlova

$
0
0

Idag är det Fars Dag. Min pappa gick bort för sex år sen så jag har tyvärr inte möjligheten att få fira honom längre – det blir ljus och blommor i minneslunden istället. Men du som har en pappa – passa på att fira honom riktigt ordentligt. En god Pavlovatårta går alltid hem!

Pavlovatårta

Det finns många teorier om Pavlovatårtans ursprung. En av dem ger vid handen att den skapades av en kock i Perth i West Australia till den berömda ryska ballerinan Anna Pavlovas ära. En underbart god tårta är det i alla fall!

pavlova

3 äggvitor

3 dl strösocker

Fyllning

3 dl vispad grädde

frukt och bär av valfri sort

Gör så här: Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum i torr, ren bunke (helst med elvisp). Tillsätt försiktigt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning.

Rita upp en cirkel (ca 20 cm) på bakplåtspapper. Klicka på marängen med hjälp av två skedar och bred ut från mitten och forma en rund botten med lite högre kant runt om.

Sätt in plåten i nedre delen av ugnen, sänk temperaturen till 100 grader och grädda marängen ca 1½ timme tills marängbottnen släpper papperet. Ta ut marängen, låt den svalna lite och lossa den från papperet. Låt kallna på ett fat.

Fyll marängen med vispad grädde och bär eller frukter efter smak och säsong!

 

Baka goda hallongrottor till helgens kaffestunder

$
0
0

Det är alltid festligt att ha lite hembakat på lut till helgen. Det här är en klassiker på kaffebordet och lika lättbakad som den är god!

Hallongrottor 

hallongrottorReceptet ger ca 20 underbara kakor och det här behöver du:

½ dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver

200 g smör

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vanilj i en skål. Skär smöret i kuber och tillsätt det. Arbeta ihop till en deg, gärna i matberedare, och låt sen gärna degen vila en stund i kyl.

Forma kakorna till bollar av en valnöts storlek och lägg i små muffinsformar på plåt. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i en klick sylt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter och låt kallna på galler.

Tips! Gör hallongrottorna sockerfria genom att ersätta sockret med motsvarande mängd sötningsmedel och klicka i sockerfri hallonsylt. Använd då också hellre vaniljpulver än vaniljsocker.


Baka till advent

$
0
0

1 adventTänk så fort tiden går. På söndag är det dags att tända det första adventsljuset igen – en av årets härligaste dagar om ni frågar mig. Jag minns med glädje och vemod barndomens skyltsöndag, och den efterföljande kaffestunden hemma i mammas och pappas mysiga kök. Alltid starkt, gott kaffe, alltid gott hembakat. Och så det där första ljuset som lyser upp i vintermörkret… Finns det något mysigare?

Numera julskyltas det ju redan i början av november, men jag försöker alltid undvika skyltningen så långt det är möjligt. Det här med att tidigarelägga advent och jul känns bara stressigt och jäktigt – jag gillar att verkligen få vänta på advent, det gör den där första adventssöndagen mycket mer njutbar.

Den här veckan tänkte jag alltså fresta med recept på härligt kaffebröd till adventskaffet. Lite traditionellt, lite nytt, lite sött och lite sockerfritt… Och vad kan vara lämpligare att börja med än en ljuvligt god mjuk pepparkaka. Min mamma bakade alltid den här pepparkakan till 1 advent – och sen fick hon lov att baka den ett par gånger till under veckorna fram till jul för den tog alltid slut så fort… Det här är ojämförligt den godaste mjuka pepparkaka jag vet och jag har fört mammas tradition vidare.

Alices mjuka pepparkaka

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet här receptet är mycket gammalt – det kommer från hushållsskolan där min mamma gick i slutet av 1940-talet – och beteckningen kkp står för kaffekopp. Jag brukar alltid använda just en kaffekopp att mäta med – det motsvarar ca 1½ dl.

Blanda 3 ägg med 2½ kkp brun farin (vanligt socker går också bra, men den blir allra godast med farin). Rör ett par minuter. Häll ner ½ kkp smält smör och 1 kkp gräddfil i äggblandningen och rör om.

I en annan skål blandar du sedan 3-3½ kkp vetemjöl1½ tsk bikarbonat2 tsk malda nejlikor1-1½ tsk ingefära1½ tsk kanel och ½ tsk kardemumma. Blanda väl och häll ner i äggsmeten.

Tillsätt 2 msk lingonsylt1 näve russin och lika mycket hackad sötmandel och häll smeten i en smord och bröad form på ca 2 liter.

Grädda kakan på nedersta falsen i 175 grader varm ugn och låt svalna lite innan du stjälper upp den.

Tips! Du kan ersätta gräddfilen med mjölk, grädde, fil, yoghurt eller starkt kaffe.

Förkylningstider i advent…

$
0
0

Den här veckan hade jag tänkt tillbringa med att städa och pynta inför advent. Istället har jag legat däckad i en riktig superförkylning, så det där hembakta som jag hade tänkt får jag vänta med till nästa vecka. Men för dig som vill baka något gott till helgens adventskaffe kommer här ett par härliga recept på lättbakade och goda kakor som passar finfint till adventsfikat:

Chocolate Ginger Cake – mjuk pepparkaka med choklad

Den här mjuka pepparkakan brukar min väninna Elisa i New Jersey baka till advent och jul – den är underbart god och dessutom lättbakad! Du behöver:

chokladpepparkaka2 ägg

2 dl råsocker eller brun farin

75 g smör

1 tsk bikarbonat

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

1 tsk mald kanel

2½ dl vetemjöl

½ dl kakao

1½ dl naturell yoghurt, fil eller gräddfil

Gör så här: Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det avsvalnade smöret och yoghurten. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, rör ner dessa i äggsmeten. Häll i smord och bröad form på ca 1½ l och grädda i 175 graders ugn i 35-40 minuter.Ta ut kakan och låt den svalna en stund innan du stjälper upp den. Låt den kallna helt innan du glaserar den.

Glasyr:

5 msk kakao

50 g rumsvarmt smör

3 dl florsocker

2 msk grädde

1 äggvita

Blanda alla ingredienserna väl. Sist i med äggvitan. Vispa gärna en stund med elvisp och bred sedan ett generöst lager över den kalla kakan.

165689_1501706144880_3885573_nAdventsringar

De här kakorna bakar jag gärna, eftersom de passar även för diabetiker. De är nämligen helt sockerfria! Inte helt vanligt när det gäller småkakor, men låt dig inte avskräckas för de är verkligen mycket goda! Den som vill kan naturligtvis garnera dem med pärlsocker, men eftersom jag har diabetiker i min familj väljer jag hellre hackad mandel. Receptet ger 20 stora ringar eller 30 mindre.

100 g smör

3½ dl vetemjöl

1 tsk jäst

5 msk vispgrädde (ovispad)

ägg till pensling och hackad mandel till garnering

Gör så här: Hacka samman smör och mjöl. Rör ut jästen i grädden och arbeta ner detta i mjölblandningen. Arbeta ihop degen för hand eller i matberedare (jag använder gärna matberedaren!).

Rulla ut degen i smala längder, 15-20 cm långa. Foga ihop till ringar, eller sno ihop till kransar, och lägg på smord bakplåt. Pensla med ägg och strö över hackad mandel.

Grädda mitt i ugnen, i 200 grader, i 10-15 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

Variation: Smaksätt degen med det rivna skalet av en apelsin.

Panettone – inte lättbakad men väl värd besväret!

$
0
0
Jag älskar de svenska klassikerna på julens kaffebord. Men det är aldrig fel att variera sig. Alltså får pepparkakor och lussekatter gärna sällskap av en italiensk panettone – en italiensk julklassiker. Det är en härlig jästkaka med många äggulor, som blir mycket smakrik och god. Passar alldeles förträffligt till adventskaffet – eller till ett glas italiensk mandellikör. Lite omständig är den att baka men den blir himmelskt god. Annars finns det förstås färdig panettone att köpa, i italienska specialaffärer och saluhallar, men också i välsorterade livsmedelsbutiker.

Det finns förstås en mängd olika recept och varianter på denna klassiska julkaka. Här är mitt:

Panettone

50 g strösocker
25 g jäst
1,5 dl ljummet vatten (eller ta hälften vatten och hälften saft av pressad citrus, det blir jättegott)
3 äggulor
1 nypa salt
475 g vetemjöl
125 g mjukt smör
50 g sultanrussin
50 g vanliga russin
50 g suckat eller hackade apelsinskal
25 g smält smör

1 dl mörk rom, konjak, whisky eller brandy

Kvällen innan du ska baka kakan lägger du russinen i blöt i spriten – det ger dem extra fin smak.

panettoneGör så här: Rör ner jästen och 1 tesked av sockret i det ljumma vattnet och låt stå i ca 10 minuter, tills blandningen blir lite skummig. Vispa äggulorna i en stor skål och rör ner jästblandningen, saltet och resten av sockret. Vispa ner 250 g av mjölet. Arbeta sedan in det mjuka smöret – ta lite i taget. Knåda sist i resten av mjölet och arbeta degen tills den känns elastisk och fast. Lägg den i en oljad bunke (eller en plastpåse) och låt jäsa till dubbel storlek – gärna på en varm plats.

Vält ut degen på mjölat bakbord igen och knåda in sultanrussin, russin och suckat tills all torkad frukt är jämnt fördelad. Lägg degen i en hög, rund kakform med en diameter på ca 18 cm (eller en helt vanlig sockerkaksform) och täck den med lite oljad plastfolie. Låt stå på en varm plats tills degen höjt sig till kanten på formen.Ta då bort folien och pensla med lite av det smälta smöret. Grädda kakan i 200 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i 20 minuter till. När kakan är torr inuti tar du ut den och penslar med resten av det smälta smöret. Låt kallna under bakduk.

Kakan går att frysa, men är mycket hållbar så det brukar aldrig behövas. Förvara den i plastpåse eller en burk med tättslutande lock istället!

Amerikanska julkakor är lättbakade och goda

$
0
0

Amerikaner kan konsten att baka gott, och min väninna Kathy från Indiana bakar hejdlöst goda kakor. Jag smakade dem när jag besökte henne en vecka i december för ett antal år sen och sen dess bakar jag dem i stort sett varje jul – och inte sällan sommartid också…

Kathys vaniljkakor

Blanda 1½ dl råsocker eller strösocker med ½ tsk salt½ tsk bakpulver och 5½ dl vetemjöl i matberedaren (eller i en bunke). Blanda ihop och tillsätt sedan 250 g smör. Kör tills du får en grynig deg (eller, om du inte gör den i matberedaren, blanda med händerna eller en gaffel). Tillsätt då en äggula och 2 tsk flytande vaniljextrakt och blanda tills degen blir smidig och fin. Låt den vila i kylen någon timme.

Sätt ugnen på 175-200 grader och rulla bollar av degen – ungefär stora som en golfboll. Platta till och stämpla. Kom ihåg att stämpla hårt, så att stämplingen sitter kvar även efter gräddning (eller stämpla dem efter, precis när du tar ut dem ur ugnen och de fortfarande är mjuka – det funkar också!). Du kan antingen välja att skära bort den lilla kanten som blir kring stämpeln, eller ha den kvar. Jag gjorde några av varje och de blir fina oavsett hur du gör – men jag tycker nästan de ser mer hembakta ut om man låter kanten vara kvar!

Sätt in dem i mitten av ugnen och grädda tills de fått lite färg, uppemot tio minuter. Låt svalna på plåten eller på annan plan yta.

Julstollen – en klassiker från Tyskland

$
0
0

Julstollen är en klassisk tysk julkaka. Den innehåller mängder med goda ingredienser och tar lite tid att baka men den är väl värd besväret, så god som den är! Det här receptet har jag fått från en av min mans släktingar i Berlin.

Inges julstolle

1 dl gula russin
½ dl svarta russin
½ dl konjak eller whisky
150 g smör
50 g sötmandel, skållad och hackad
skal av 1 citron
skal av 1 apelsin
15 torkade aprikoser, finhackade
1 krm riven muskotnöt
4 msk hackad suckat
1 liter + ca 1 dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk salt
50 g jäst
2½ dl mjölk
3 ägg
smör + ägg till pensling
florsocker

Gör så här:

Förbered 3  skålar med följande ingredienser:

stolleSkål 1: Blanda russinen med konjak (eller whisky om du föredrar det).

Skål 2: Blanda mandeln, skalen av citronen och apelsinen, suckat, muskot samt aprikoserna

Skål 3 (välj en stor bunke): Blanda den stora mängden mjöl med socker och salt.

Smält smöret och låt svalna.

Rör ut  jästen i den rumsvarma mjölken. Häll jästblandningen i skål 3  och tillsätt äggen och smöret. Blanda sen ner innehållet i skål 1 och 2. Rör om eller knåda så degen blir smidig – tillsätt ev upp till 1 dl mjöl. Låt jäsa i 1-2 timmar.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela i 3 delar. Kavla ut degen i en rektangel, pensla rikligt med smör över degen, vik varje del i tre  lager, och vik in långsidorna mot mitten omlott.

Jäs på plåt ca 1 timme och pensla sedan med ägg. Gräddas sedan ca 30 min i 200 grader. Låt svalna och sikta florsocker.

Engelsk fruktkaka är ett måste till jul!

$
0
0

Om det var något min mamma älskade att baka till advent och jul så var det en klassisk engelsk fruktkaka. Lite tid och pyssel tog den i anspråk men resultatet var enastående och kakan var en favorit hos alla som kom och hälsade på oss.

Alices engelska fruktkaka

Tänk på att den torkade frukten ska läggas i blöt över natten!

200 g torkade fikon 
3 dl russin
50 g hackat apelsinskal
50 g hackad suckat
1/2 dl konjak, rom eller whisky
1 dl apelsin- eller tranbärsjuice
225 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker, gärna råsocker eller farin
4 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver (eller ½ tsk bikarbonat)
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära

fruktkakaGör så här: Lägg fikon, russin, apelsinskal och suckat i en bunke. Häll på konjak eller whisky och juice. Blanda väl och täck bunken och låt dra i rumstemperatur i ett par timmar eller över natten.

Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 2 liter. Sätt ugnen på 150 grader.

Rör smör och socker poröst och rör ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor och häll mjölblandningen över den blötlagda frukten och rör om ordentligt. Rör sedan ner i äggsmeten och blanda väl. Klicka sedan ner smeten i kakformen. Släta till ytan och sätt in kakan längst ner i ugnen. Den ska gräddas ganska länge – minst 1½ timme och kanske till och med längre – lägg lite bakplåtspapper över mot slutet, annars blir den för mörk. Prova med en sticka och se om den är torr innan du tar ut den.

Ta ut kakan och låt den svalna en stund i formen innan den stjälps upp. Låt kallna med formen som lock och ställ den att mogna i kylen. Den blir godast om den får stå i minst ett dygn innan den serveras.

Servera i tunna skivor till kaffet, eller som dessert med en klick vispad grädde till!

Glöggmingel i adventstid…

$
0
0

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANu är det tid för glögg, så passa på att bjuda in grannar och vänner på glöggparty! Det är ju så mysigt att träffas och umgås under lite avspända former – särskilt nu i vintertid.

Det behöver varken bli kostsamt eller ta särskilt mycket tid i anspråk. Gör ett knytkalas av festen och låt var och en bidra med sina egna favoriter. Glögg finns det ju nästan hur många sorter som helst numera; röd glögg, vit glögg, traditionellt kryddad, fruktig, smaksatt med choklad… Men glöm inte att erbjuda ett alkoholfritt alternativ också!

Pepparkakor med lite ädelost till, en skål småcitrus och lite mandel och russin räcker gott som tilltugg – vill du kan du baka en enkel saffranskaka och/eller goda oststänger. Min saffranskaka innehåller inget fett – men däremot fyllig grekisk yoghurt vilket gör den mycket saftig. Och oststängerna… Ja, de gör alltid succé!

Saftig saffranskaka

3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 saffranskuvert (½ gram)

1½ dl naturell yoghurt (gärna turkisk eller grekisk)

Gör så här: Vispa äggen och sockret pösigt. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta i smeten. Tillsätt yoghurten och saffranet och blanda väl. Häll i smord och bröad form och grädda i 175 grader ca 40-45 minuter.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Oststänger

De här oststängerna är lika lättbakade som goda. Passar perfekt till söt glögg – eller till ett glas vin för den som föredrar det.

Gör en vanlig pajdeg på 3 dl vetemjöl100 g smör2 dl riven Arla vällagrad Prästost och 1-2 msk iskallt vatten. Låt degen vila någon timme i kyl och kavla sedan ut den på mjölat bakbord.

Skär remsor, ca 10 cm långa och 2 cm breda, och pensla med ägg. Strö över lite mer riven ost och grädda i mitten av ugnen i 200 grader till dess oststängerna fått fin färg.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Traditionella pepparkakor – och snabba…

$
0
0

Alla vill väl baka pepparkakor till jul och drömmen för många är att göra sin egen pepparkaksdeg. Men det är inte alltid tiden räcker till. Så för att alla ska kunna känna den ljuvliga juldoften av nybakade pepparkakor, oavsett hur mycket tid som finns över för julstök i köket, kommer här tre förslag på pepparkakor som tar olika lång tid att göra.

Traditionella pepparkakor på hemgjord deg

Den här degen tar lite tid i anspråk, och behöver vila kallt över natten. Sen kavlar du ut tunt (gärna direkt på bakplåtspapper) och tar ut kakor med mått. Det blir ca 200 kakor av den här degen, men den går att spara i kylen en vecka eller två så varför inte dela upp utbakningen på två tillfällen?

3½ dl brun farin eller strösocker

3 dl sirap

300 g smör

2 ägg

2 msk mald kanel

1 msk malda kryddnejlikor

1 msk mald ingefära

½ msk stött kardemumma

½ msk mald kryddpeppar

1 msk mald pomerans

1½ msk bikarbonat

ca 2 l vetemjöl (1,2 kg) 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAGör så här: Koka upp farin och sirap i en stor gryta. Tillsätt smöret och låt det smälta under omrörning. Låt blandningen kallna.

Tillsätt ägg, kryddor, bikarbonaten och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt den vila kallt över natten.

Kavla ut den tunn på mjölat bakbord och ta ut pepparkakor med mått. Lägg dem på smord eller bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200 grader ca 7-8 minuter.

Tips! Om du vill kan du kavla ut degen direkt på bakplåtspapper. Då kan du kavla ännu tunnare, utan att riskera att kakorna går sönder när du ska flytta dem till plåten. Låt bara hela bakplåtspapperet glida över på plåten. Lätt och smidigt!

Skurna pepparkakor

Det här är pepparkakorna för dig som vill baka själv men som inte har tid eller lust att kavla och ta ut kakor med mått. Den här degen går snabbt att baka och behöver bara vila i kyl i någon timme innan du skär tunna, fina pepparkakor och gräddar. Till ca 70 kakor behöver du:

200 g rumsvarmt smör
2 dl  strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
1 ½ dl grovhackad sötmandel

Gör så här: Rör ihop smör, socker, sirap och kryddor. Blanda bikarbonatet med mjölet och mandeln och rör ner detta i smeten.

Dela degen i två bitar och forma två fyrkantiga längder. Lägg i påse, eller linda in i folie, och låt vila i kylen en timme. Skär sedan deglängderna i tunna skivor och grädda i 200 °C i 12 minuter.

Tips! Tillsätt gärna ½-1 tsk vardera av malt pomeransskal och mald kryddpeppar för extra kryddiga kakor!KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Snabba pepparkakor med köpedeg

Jag har ingenting alls emot den färdiga pepparkaksdegen som finns i butikerna. Jag tycker faktiskt den brukar vara riktigt god och välbalanserad i smaken. Och tycker du ändå det blir tidsödande att ta ut figurer så kan du istället använda den färdiga degen till skurna pepparkakor som i receptet ovan. Garnera gärna varje kaka med en halv skållad mandel!

Ett annat alternativ är att kyla degen rejält och sedan hyvla riktigt tunna skivor av den. Då gräddar du dem i 200 grader ett par minuter och får underbart knapriga och goda kakor att avnjuta till kaffe eller glögg.

Baka till Lucia

$
0
0

Imorgon är det Lucia och få traditioner är väl så älskade och invanda som just lussefirandet. Själv älskar jag den mörka Luciamorgonen och går upp extra tidigt för att hinna se SVT:s luciasändning – och för att dricka en kopp kaffe och avnjuta en lussekatt till förstås! Men saffransbröd kan ju vara så mycket mer än ”bara” lussekatter. Varför inte variera lussefikat med en härligt saftig saffranskrans?

Saffranskrans med russin och mandelmassa

1 paket saffran (½ g)
1 msk brännvin eller konjak
25 g jäst 
75 g rumsvarmt smör 
2½ dl rumsvarm mjölk 
1 dl socker
1 nypa salt
6-7 vetemjöl 
 
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
 
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör 
½ dl socker, gärna råsocker
2 tsk vaniljsocker
50 g riven mandelmassa 
½ dl russin
460px-LuciaoptogGör så här:  Gör fyllningen först. Lägg russinen i blöt lite vatten i minst en halvtimme och sila sedan av vattnet. Blanda också ihop smör, socker och vaniljsocker.
Blanda saffran med spriten och rör om. Låt stå i ca en halvtimme.
Dela smöret i mindre kuber. Smula ner jästen i degbunken och tillsätt mjölk, smör och saffransblandningen. Rör ner socker, salt och mjöl. Arbeta degen ordentligt, tills den blir smidig och blank, och låt jäsa under bakduk i ca en timme.
Vält upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Kavla ut till en platta på ca 25×50 cm. Bred på fyllningen och strö ut russin och riven mandelmassa. Rulla ihp degen och skär rullen i 4-5 cm breda bullar.
Fäst ett bakplåtspapper i en rund form (gärna en med löstagbar kant) och lägg bullarna i formen med snittytan upp – inte alltför tätt. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.
När kakan jäst klart penslar du den med ägg och gräddar ganska långt ner i ugnen i ca 20-30 minuter. Låt kallna under bakduk.

Vill du baka traditionella lussekatter hittar du ett recept här!

Ätbara klappar att ge bort…

$
0
0

Bland det roligaste jag vet är att få ätbara julklappar. En burk kakor, en påse kola, en burk marmelad… Varför inte ge bort några ätbara klappar i år? Perfekt till den som ”har allt” – eller om man själv inte riktigt har råd att handla så mycket. En burk marmelad blir ofta mer populär än en vas, hur snygg den än må vara, och dessutom är det ju så förtvivlat roligt att ”tillverka” det! Här är tips på ätbara julklappar du fixar själv!

Ingefärsmarmelad

800px-Fresh_GingerDet här är en jättegod marmelad med härlig smak av ingefära! 

150 g ingefära

5 gröna äpplen

½ kg syltsocker

½ l vatten

Gör så här: Skala och finhacka ingefäran, gärna i matberedare. Koka i vatten i ca 5 minuter och låt rinna av. Skala och kärna ur äpplena och finhacka även dem. Blanda ingefära, äpplen och socker i en gryta. Häll på vatten och koka på rätt hög värme utan lock i ca 10 minuter. Ta grytan från plattan och skumma ordentligt. Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar och låt kallna.

Lättbakade havrekex

De här kexen är mycket lättbakade och väldigt goda – passar dessutom perfekt med ingefärsmarmelad! Till ca 50 kex behöver du:

1 l havregryn

5 dl mjölk

200 g smör

2 msk råsocker

ca 3 dl vetemjöl

1½ msk hjorthornssalt

Gör så här: Lägg havregrynen i mjölken i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader. Smält smöret och blanda med gryn och socker. Blanda mjölet med hjorthornssaltet, rör i även detta och blanda tills du får en smidig deg (tillsätt lite mer mjöl om den blir klibbig).

Kavla ut degen till en tunn rektangulär kaka, ta ut kex med runt mått eller sporra ut fyrkantiga kex. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt och grädda i ca 10 minuter. Låt kallna på galler och förvara i burk med tättslutande lock.

Fler tips: Ge bort en burk av ditt favoritgodis! Här hittar du recept och inspiration! Eller prova något nytt:

Solrosknäck

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAJag älskar vanlig, klassisk knäck. Men den här är också jättegod och får en extra fin konsistens.

2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
½-1 dl rostade solrosfrön, gärna hackade

Gör så här: Häll grädden, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Koka utan lock på medelvärme, så att knäcksmeten bubblar men inte kokar över. Rör om då och då – men inte alltför ofta för då kan knäcken bli sockrig. Koka 30-40 minuter eller till dess du kan göra kulprovet – då är smeten klar. Om du använder termometer gäller följande: koka smeten till 120 grader för en mjuk knäck, 125 grader för hårdare och 130 grader för en riktigt hård knäck

Rosta solroskärnorna i torr, het stekpanna – passa noga så de inte bränns vid. Rör ner kärnorna när smeten är klar, och häll sedan upp i knäckformar. Låt kallna och förvara sedan i burk i kyl eller skafferi.

Du kan också ge bort en burk med ingredienser, så att mottagaren kan baka själv, till exempel dessa urgoda kakor:

Amerikanska vaniljkakor

Bulb_Bell_lightBlanda 1½ dl råsocker, ½ tsk salt, ½ tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker samt 5½ dl vetemjöl i en vacker glasburk. Skriv följande receptbeskrivning:

Blanda torra ingredienser i matberedare eller en bunke. Kör några varva tills allt blandats – eller rör om ordentligt. Tillsätt 250 g smör i mindre kuber och blanda tills du har en grynig deg. Häll i 1 äggula och blanda tills degen blivit smidig. Låt vila kallt i kylen 1 timme.

Värm ugnen till 175-200 grader. Rulla ”golfbollar” av degen, platta till och grädda ca 10 minuter tills kakorna flutit ut och fått lite färg. Förvara i burk med tättslutande lock.

Sätt ugnen på 175-200 grader och rulla bollar av degen – ungefär stora som en golfboll. Platta till och grädda tills de fått färg – ca 10 minuter.

Glad 4 advent!

$
0
0

En glad 4 advent önskar jag alla bloggläsare! Själv firar jag denna fjärde adventssöndag med kejsarkronor – ett slags struvor som är mycket lätta att göra bara man har ett struvjärn.

Kejsarkronor

2 ägg

2 tsk strösocker

1 knivsudd

1½ dl vetemjöl

1½ dl vatten

frityrolja eller kokosfett

strösocker att doppa i

Gör så här: Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt saltet och vispa sedan växelvis i mjöl och vatten tills du får en jämn smet. Häll denna i en mindre skål som passar att doppa struvjärnet i.

Hetta upp olja eller kokosfett till ca 180 grader – se till att ha ett lock i närheten om olyckan skulle vara framme; upphettad olja kan i värsta fall ta eld och då måste man kväva lågorna snabbt!

Låt struvjärnet hettas upp i oljan och doppa det sedan upp till halva kanten i smet. Fritera i oljan tills kakan får vacker gyllenbrun färg och låt den rinna av på hushållspapper. Kakorna brukar lossna lätt men du kan behöva hjälpa till lite med en gaffel.

Doppa kejsarkronorna i strösocker och servera genast. Om du vill spara dem så förvara dem i en burk med tättslutande lock – eller frys dem. Värm dem då en stund i ugn innan du serverar dem!

4 advent

Struvjärn finns att köpa lite varstans och finns i olika utföranden. Så här kan de de ut:

struvjärn

Koka en härlig citrusmarmelad!

$
0
0
Härlig hemkokt apelsinmarmelad

Härlig hemkokt apelsinmarmelad

Nu är det perfekta tider för att koka marmelad. På det sättet kan du njuta av den goda smaken av citrus till frukost eller till afternoon tea under vintern – dessutom är det ju så roligt att koka marmeladen själv.

Citrusmarmelad

Det här receptet kan du variera med vilka citrusfrukter du vill – ibland kokar jag den på citroner, ibland apelsin och inte sällan på grapefrukt. Det är något visst med beskan i grapefruktmarmelad, inte minst till scones och skorpor. Det är förstås också jättegott att koka marmelad på blandade citrusfrukter.

Skrubba och tvätta 6 apelsiner eller motsvarande mängd av andra citrusfrukter. Om du vill ha skal i marmeladen tar du bort det allra yttersta av skalet med en potatisskalare. Skär ut fruktköttet och se till att inget av det vita kommer med – det blir beskt.

Blodapelsiner ger en härligt sötsyrlig marmelad - prova!

Blodapelsiner ger en härligt sötsyrlig marmelad – prova!

Lägg fruktköttet, med tillhörande saft, samt eventuellt skal i grytan. Tillsätt ca 3 dl vatten och koka upp. Skumma väl och tillsätt sen ca 5 dl syltsocker. Koka på medelhög värme i ungefär 15 minuter.

Innan du häller upp kan du göra marmeladprovet – det är lätt! Klicka bara lite marmelad på ett kallt fat och dra en sked igenom så att det bildas ett spår. Om spåret stannar kvar är den klar. Om den rinner ihop igen behöver den koka längre.

När marmeladen är klar häller du upp den på rena, torra burkar. Låt svalna innan du sätter på lock. Förvara marmeladen svalt.

Självklart kan du också koka marmelad på samma sätt av andra citrusfrukter. Prova grapefrukt till exempel – eller en blandning av citron och småcitrus.

Här är också ett härligt recept på scones:

8 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

2 dl naturell yoghurt

1 ägg

1 msk ljus sirap eller honung

50 g smör

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna i matberedare eller för hand. Tillsätt mjölk, ägg och smör och blanda till en degklump. Dela den i  6-8 bitar (beroende på hur stor muffinsplåt du har) och lägg dem i den smorda formen – eller forma två runda kakor som du skårar så att kakorna lätt kan brytas i fyra  delar.  Grädda på 200 grader i ca 15 minuter och servera lite ljumma med marmeladen.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viewing all 84 articles
Browse latest View live