Quantcast
Channel: Matbloggen » Kaffebröd
Viewing all 84 articles
Browse latest View live

Matig brunch som på Holiday Inn; färsbiffar, miniomeletter och cinnamon rolls

$
0
0

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHoliday Inn är känt för sin frukost och brunch. När jag bodde på Holiday Inn på 29th Street för några år sen var det mängder av frukostgäster som kom in utifrån, på väg till jobbet, för att njuta av den härliga frukosten och brunchen. De platta biffarna av salviadoftande färssmet var särskilt populära och gick åt snabbt – liksom de goda miniomeletterna och givetvis de underbara kanelbullarna (cinnamon rolls) som är Holiday Inns kännemärke. (Kanelen återfinns även i hotellkedjans tvålar och shampoo som doftar härligt!)

Hemma har jag försökt återskapa den goda brunch jag avnjöt på Holiday Inn. Här är några av recepten:

Färsbiffar à la Holiday Inn

Den här köttfärssmeten passar också utmärkt att rulla köttbullar av om du hellre vill det!

400 g nöt- eller blandfärs

1 ägg

½ gul lök, riven

½ kruka färsk salvia, finhackad

½ kruka färsk timjan, finhackad

salt och svartpeppar

Gör så här: Blanda färsen först med salt, sen med övriga ingredienser. Platta ut tunna biffar av ungefär samma storlek som plättar och stek i smör på medelstark värme tills de är genomstekta och har fått fin färg.

Miniomeletter

De här omeletterna kan du variera på alla möjliga sätt. Till 6 små omeletter behöver du:

5 ägg

2-3 msk kallt vatten

salt och peppar samt andra kryddor du tycker om

Fyllning:

1 strimlad zucchini, 1 tärnad röd paprika, 1-2 dl riven ost

Gör så här: Rör ihop äggen med det kalla vattnet. Krydda med salt och peppar och din favoritkrydda (paprikapulver är gott, liksom örtkryddor). Smörj en plättlagg med lite smör och fördela fyllningen i den. Häll över äggen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

Cinnamon Rolls

Kanelbullarna som serveras på Holiday Inn är livsfarligt goda. Jag har försökt återskapa receptet och resultatet är riktigt bra. Prova själv!

Blanda ½ påse torrjäst med 1 msk vetemjöl och 1 tsk socker i en liten skål. Tillsätt knappt 1½ dl varm mjölk och låt blandningen stå övertäckt en kvart eller så tills den börjar bubbla.

Blanda 6-7 dl vetemjöl och ½ dl socker i matberedaren och kör några varv. Tillsätt 1 ägg och 125 g smör i lagom stora tärningar och kör tills du får en deg. Häll upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig och låt den sen jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Medan degen jäser värmer du ugnen till 200 grader och klär en plåt med bakplåtspapper. Rör sen ihop ½ dl farin eller råsocker med 50 g smör och 1-2 msk kanel till fyllning.

När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och kavlar ut den till en rektangulär platta på ca 35 x 40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop degen och skär den i 24 lika stora bitar. Placera dessa tätt  på plåten och låt jäsa tio minuter-en kvart. In med dem i mitten av ugnen och grädda omkring 20 minuter.

När du tagit ut bullarna rör du ihop en glasyr av 2 delar strösocker och 1 del mjölk (t ex 4 msk socker och 2 msk mjölk). Pensla generöst med glasyr över bullarna och låt dem sedan svalna under bakduk. Servera ljumma.

Kanelbullarna på Holiday Inn är bland det godaste man kan äta och passar perfekt som avslutning på en riktigt matig brunch!

Kanelbullarna på Holiday Inn är bland det godaste man kan äta och passar perfekt som avslutning på en riktigt matig brunch!

Riddare är också ett måste till en äkta amerikansk brunch! På Holiday Inn serveras de med lönnsirap. Recept hittar du här!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så här glad blir man efter en riktigt god brunch! Här är jag tillsammans med vänner från Atlanta på Holiday Inn Express på Manhattan.

Så här glad blir man efter en riktigt god brunch! Här är jag tillsammans med vänner från Atlanta på Holiday Inn Express på Manhattan.


Brunch på svenska: sillmacka, stekta ägg med kaviar och blåbärsgröt

$
0
0

Överraska dina nära och kära med en brunch bestående av klassiska svenska smaker! Sillmacka, stekta ägg med kaviar och härlig hemkokt gröt – och som avslutning kaffe och kaka.

Gunvors goda sillsmörgås

sillsmörgåsSåna här smörgåsar brukade min moster Gunvor bre när hennes man och söner kom in vid lunchtid efter en förmiddags hårt arbete ute på åkrarna. Matigt och gott! Till fyra personer behöver du:

4 brödskivor (vanlig limpa eller lite grövre bröd)

4 kokta, kalla potatisar

1 burk smörgåssill 

ev persilja eller dill att toppa med

Gör så här: Bre lite smör på brödskivorna. Skiva potatisen i rätt tunna skivor och fördela på smörgåsarna. Fördela innehållet i sillburken över potatisen. Toppa eventuellt med persilja eller dill.

Tips! Tunna ringar av rödlök är också jättegott på smörgåsarna!

Ägg med kaviar

Det här är egentligen bara helt vanliga stekta ägg med en klick kaviar. Men de smakar så festligt och gott och förgyller vilken brunch som helst. Mamma stekte ofta ägg på det här sättet och hela familjen älskade det.

Stek ägg som vanligt, peta sönder gulan och klicka i lite kaviar (helst orökt) i gulan. Strö också gärna över lite persilja eller gräslök. Vänd sedan ägget och stek på andra sidan. Gott både varmt och kallt, och perfekt till den goda sillsmörgåsen!

Blåbärsgröt

Den här gröten är både nyttig och god och framför allt både snabb- och lättlagad. Receptet ger 4 portioner.

2 dl havregryn
4 dl vatten
1 krm salt
2 dl blåbär (färska eller frysta

Gör så här: Blanda havregrynen med vatten, salt och bär i en kastrull. Koka upp och låt koka på svag värme i ca 3 min. Rör om då och då och servera med mjölk.

Godbitar

godbitarVarifrån receptet till den här långpannekakan kommer vet jag inte, men min moster bakade den ofta och den blev alltid lika populär. Till en långpanna på 30×40 cm behövs:

4 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

300 g smör

1½ tsk bakpulver

15 sötmandlar, grovhackade

2 msk pärlsocker

lite smör till långpannan

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret och rör ihop det med sockret. Vispa i äggen ett i sänder omväxlande med mjölet. Spara lite mjöl som du rör ihop med bakpulvret och häll i detta sist!

Häll smeten i smord långpanna (ca 40×30 cm) och bred ut den så den blir slät. Strö över hackad mandel och pärlsocker och sätt in långpannan mitt i ugnen. Grädda i ca 25-35 minuter eller tills kakan blivit genomgräddad. Låt svalna i långpannan under duk och skär sedan i sneda rutor.

 

Saftig vaniljkaka till hjärtans kär

$
0
0

Det här är en av de godaste kakor jag vet. Saftig, porös och med underbar smak av vanilj. En perfekt kaka till Alla Hjärtans-fikat! allahjärtan3

Alla Hjärtans-kaka

Det officiella namnet är Sverigekakan – i vår familj heter den Agnetas kaka eftersom det var just en Agneta som först introducerade den på kaffekalasen. Fast denna vecka får den heta Alla Hjärtans-kaka för den passar perfekt till Alla hjärtans-fikat, och blir extra fin om du bakar den i hjärtform. Har du ingen hjärtform kan du ju till exempel pudra florsocker genom en hjärtformad pepparkaksform så får du hjärtat med i alla fall… Du behöver:

3 ägg

2 dl strösocker

1 dl kokande vatten

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Till krämen tar jag

125 g smör

1 dl mjölk (eller grädde om jag vill lyxa till det lite extra)

3-4 msk vaniljsocker

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan det kokande vattnet. Blanda sedan i mjölet hopblandat med bakpulvret. Grädda i smord och bröad form längst ner i ugnen på 175 grader i ungefär fyrtio minuter eller tills den känns färdig (prova med en sticka).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKrämen är lätt att koka. Koka bara smöret och mjölken i ett par minuter och rör sedan i vamiljsockret. Den ska vara tunn och lättflytande. Dela sedan sockerkakan i två delar, precis som du delar en tårtbotten, och slå den ljumma vaniljkrämen över bottnarna. Lägg ihop bottnarna och ställ kakan kallt – gärna över en natt så blir den riktigt saftig. Pudra gärna lite florsocker över innan servering. Godare kan det knappast bli!

 

 

Grahamskex, hemlagad färskost och ett härligt matbröd i långpanna

$
0
0

Förr i tiden bakade man ofta skorpor och kex. Det var ju inte lika lätt att bara springa till affären och köpa, särskilt om man – som min mormor – bodde på landet. Själv följer jag gärna i mormors fotspår. Det är mycket lättare än man tror att baka skorpor och kex, och så blir det så mycket godare än köpta.

Mormors grahamskex

De här kexen fanns nästan alltid en burk i mormors skafferi. Jättegoda med ost eller marmelad! Receptet ger ca 50 tunna kex.

3 dl grahamsmjöl

3 dl vetemjöl

½ tsk salt

1-2 msk strösocker

2 tsk bakpulver

100 g smör

1 ägg

1 dl mjölk eller vatten

Gör så här:  Värm ugnen till 200 grader. Häll mjöl, salt, socker och bakpulver i en bunke och rör om. Lägg i smöret och hacka ihop det hela med kniv eller gaffel till en gryniga smet. Tillsätt ägg och mjölk (eller vatten) och arbeta samman till en deg.

Dela degen i två delar och kavla ut en del i taget till en tunn platta på mjölat bakbord, först med vanlig slät kavel och sen med kruskavel. Har du ingen kruskavel kan du istället nagga degen tätt med en brödnagg eller en gaffel, det går bra det också.

Ta ut runda kex med kakmått (ca 6-8 cm) och lägg på plåtar (smorda eller täckta med bakplåtspapper). Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter och låt kallna på galler utan bakduk.

Gott till kexen är ost, marmelad – eller varför inte hemlagad färskost?

Färskost

1 l fil, naturell yoghurt eller kefir

3 dl gräddfil

Salt och peppar

Förslag på smaktillsats: Finhackade örter, pressad vitlök och persilja, paprikapulver, curry, söndersmulade eller stötta torkade trattkantareller, finhackade gröna oliver… Endast fantasin sätter gränserna!

Gör så här: Koka upp fil och gräddfil till fingerljummet (ca 37 grader). Låt blandningen långsamt rinna ner i ett melittafilter i minst fyra timmar. Smaksätt med salt och peppar och önskad smaktillsats och forma till små dessertostar eller lägg i en vacker burk.

Tips! Vasslen som blir över passar utmärkt till degspad om du vill passa på och baka ett gott matbröd!

Matmammans matbröd

Matmammans långpannebröd

50 g jäst

5 dl vassle

½ dl smakneutral olja

½-1 msk salt

2 msk mörk sirap

(ev 2 msk malda brödkryddor)

6 dl vetemjöl

4 dl rågmjöl eller graham eller dinkel

2-3 dl havregryn, vetekli eller andra gryn

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGör så här: Smula sönder jästen i en stor degbunke. Värm vasslen till fingerljummen och häll den över jästen. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt sedan olja, salt och sirap samt brödkryddor om du vill. Rör om och häll i mjölet lite i sänder. Börja med vetemjölet och ta det grova mjölet sist. Avsluta med grynen. Arbeta degen blank och smidig och låt jäsa övertäckt i bunken ca 1 timme.

När degen jäst färdigt välter du över den i en smord eller pappersklädd långpanna (ca 30×40 cm). Platta ut och tryck till vid kanterna och låt jäsa under duk ca 3o minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

Pensla brödet med lite vatten och skåra i lagom stora bitar. Strö gärna lite havregryn eller grovt mjöl över. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Brödet går utmärkt att frysa.

Kex på LCHF-vis

$
0
0

LCHF är en populär diet och jag känner väldigt många som äter den och mår mycket bra av den. Dessutom är LCHF-bröd synnerligen gott, tycker jag. Prova själv!

Fröknäcke på LCHF-vis

Inget mjöl, inget fett – bara härligt nyttiga frön… Brödet ska bli knaprigt och torrt så om smeten fortfarande är mjuk efter den andra timmen, grädda knäcket en liten stund till och känn av med jämna mellanrum. Tänk på att sätta igång i god tid, för fröna ska stå och svälla i flera timmar innan gräddning. Du behöver:

2 dl linfrön
1½ dl sesamfrön
1 dl rostade solroskärnor
1 dl pumpafrön
Salt 

Gör så här: Häll fröna i en bunke och täck med vatten. Låt stå i kylen i minst sex timmar eller ännu hellre över en natt.

Dagen efter breder du ut smeten på bakplåtspapper i en ugnsform, försök få det så jämnt som möjligt. Strö över salt efter behag och grädda i 125 grader i ca en timme.

Sänk därefter värmen till 100 grader och grädda ytterligare en timme. Öppna ugnsluckan då och då med femton minuters mellanrum så att fukten släpps ut.

Stäng av ugnen, låt luckan stå lite öppen och låt brödet stå kvar tills ugnen kallnat. Ta ut och bryt brödet i bitar.

Finskorpor – med eller utan vanligt socker

$
0
0

De här finskorporna brukade min mamma baka. De är minst lika goda som småkakor! Vill du göra dem sockerfria kan du bara ersätta sockret med motsvarande mängd sötningsmedel. Och mjölkfria kan de också bli, om du ersätter smöret med mjölkfritt margarin.

Mammas kardemummadoftande finskorpor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA250 gram rumsvarmt smör

3-4 msk stött kardemumma

1 sl strösocker samt ½ tsk salt

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

2 dl mjölk eller fil

9-10 dl vetemjöl + 2 tsk bakpulver

Gör så här: Rör smöret mjukt med sötningsmedel, vaniljsocker och salt. Blanda mjölet med bakpulver och kardemumma. Vispa ihop ägg och mjölk. Tillsätt mjölblandningen omväxlande med äggblandningen.

Arbeta ihop degen, antingen för hand eller i matberedare. Dela degen i 8 bitar och rulla tio små kulor av varje degbit. Lägg på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

Låt skorporna svalna lite och skär dem sen i två delar med vass kniv eller gaffel. Låt dem torka på 75-100 grader i ca 30 minuter eller tills de torkat och blivit spröda.

Långskorpor precis som förr i tiden…

$
0
0

De här skorporna påminner mig om min mormors lantkök… Jag bakar dem alltför sällan, för de är ganska tidsödande, men när jag väl gör det blir jag nästan lycklig av doften och smaken…

Jag väljer att göra som min mormor – jag sätter en vanlig vetedeg med mycket smak av kardemumma och så bakar jag ut degen till enkla längder. Sen skär jag skivor och gör så kallade långskorpor. Vill du prova själv kan du använda det här receptet:

Vetedeg till längder, skorpor m m

1 pkt jäst 

5 dl mjölk (helst röd men mellanmjölk funkar också bra)

150 g smör

½ tsk salt

1 dl socker

2-3 tsk kardemumma (kan uteslutas)

13-14 dl vetemjöl

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i fyra delar och rulla ihop fyra längder. De behöver inte penslas med ägg, utan jäs dem bara på plåt i ca 30 minuter och grädda dem sen i 200 grader i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills de får fin färg.

Låt vetelängderna svalna och skär dem i skivor. Dela varje skiva i två delar (på tvären) och lägg på plåt. Torka i ugnen på 100 grader, eller så lågt ner du kan komma, tills de blivit torra och hårda. Låt kallna utan bakduk och förvara dem sedan i burk med lock! Underbart till frukostteet eller som mellanmål med lite ost eller marmelad!

Farmors kanelkex passar till helgens fikastunder

$
0
0

De här kexen har gått i arv i vår familj sen farmor var ung – och det är längesen det, kan jag lova för hon var född redan 1887… De smakar lika gott som de godaste kakor och passar jättefint på kaffefatet!

Farmor kanelkex

200 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker eller farin
2 msk sirap
2 tsk kanel 
2 tsk bikarbonat, upplöst i lite vatten ( 3 – 4 msk ungefär)
4 – 5 dl vetemjöl

Gör så här: Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Rulla ihop degen till en rund eller fyrkantig rulle. Låt den ligga kallt i kylen en timme eller så och skär sen i skivor, ca ½ cm tjocka.

Lägg kexen glest på smorda plåtar och grädda mitt i ugnen på 175-200 grader ca 10-12 minuter. Låt kallna utan bakduk.


Fettisdagen är här – nu vankas fastlagsbullar!

$
0
0

Nu är det ”den där tiden på året igen” – det vill säga fastlagen tar sin början. Det innebär att våren är på väg, och att vi verkligen går mot ljusare tider. Och imorgon är det förstås semmeldagen – fettisdagen – den dag då vi av tradition först avnjuter den härliga semlan, eller fastlagsbulle som den kallas i Skåne. Vilket fint namn det är på detta underbara bakverk!

Okej, jag vet att det säljs fastlagsbullar redan strax efter jul numera men jag är en traditionsbunden själ och vägrar avnjuta denna läckerhet förrän på fettisdagen, och faktiskt med ytterst få undantag BARA då. Det beror inte på att jag har en särskilt bra karaktär, bara på att jag faktiskt tycker fastlagsbullar smakar allra godast just denna speciella dag!semla2

Helst vill jag baka mina egna semmelbullar. Härligt kardemummadoftande, luftiga bullar som fylls med mandelmassa och grädde innan hatten sätts på… Mums! Receptet hittar du här! Vill du ha recept på sockerfria och glutenfria semlor – klicka här.

Till årets semmeldag tänkte jag tipsa om Karlsbadersemlor. En lite mindre söt vetedeg, med mycket ägg som ger fin färg, och en härlig konsistens. Så himla gott! Receptet ger 20 normalstora semlor.

Karlsbadersemlor

2 dl mjölk

50 g jäst

Ca 1 l vetemjöl

4 msk strösocker

1 knivsudd salt

2 ägg

200 g mjukt  smör

Fyllning:

200 g finriven mandelmassa

4-5 msk mjölk

3 dl hårdvispad grädde

1 liten nypa strösocker

Till garnering:

florsocker

Gör så här:  Värm mjölken till 37 grader och häll den i en bunke. Smula i jästen och rör om tills den är löst. Häll i nästan allt mjöl samt socker, salt och ägg. Klicka i smöret och arbeta ihop till en smidig deg som släpper bunkens kant. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

Vält ut degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Rulla runda bullar som får jäsa övertäckta i ca 30 minuter på smord plåt. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter och låt kallna övertäckta på galler.

Vispa grädden hårt (tillsätt ev en aning socker). Skär ett lock av varje bulle och ta ur lite av inkråmet med gaffel. Smula sönder det och blanda med mandelmassa och mjölk till en ganska lös smet. Fördela den i bullarna och lägg på en klick grädde. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

En riktigt trevlig fettisdag önskas alla bloggläsare!

Resten av den här veckan tar Matbloggen en kort semester. Vi ses nästa vecka!

Klassiska tårtor…

$
0
0

Hej alla bloggläsare! Jag hoppas ni hade en riktigt fin semmelfest förra veckan! Och den här veckan kör vi vidare på samma tema, eller i alla fall temat kaffebröd. Jag tänkte nämligen bjuda på recept på några klassiska, härliga tårtor. För även om tårta inte precis är något vardagligt inslag kan det ändå vara kul att någon gång bjuda på en riktig tårtklassiker till kafferepet, födelsedagskalaset eller studentskivan…

Schwarzwaldtårta

Schwarzwaldtårta är en härligt mäktig skapelse med nötbottnar, grädde och mörk choklad på toppen. Godare än så kan det knappast bli… Tänk på att göra den dagen innan den ska avnjutas, så att chokladplattorna hinner stelna riktigt ordentligt!

Nötbottnar

En schwarzwaldtårta är en riktig klassiker! (Foto: Wikimedia Commons)

En schwarzwaldtårta är en riktig klassiker! (Foto: Wikimedia Commons)

3 dl malda hasselnötter (ca 200g)

4 äggvitor

3 dl strösocker

Fyllning:

5 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

1 äggvita

Garnering:

200 g mörk choklad av fin kvalitet

florsocker, kakao

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Rita 4 rundlar på bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Pensla ev bottnarna med lite smält smör eller smakneutral olja. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa ännu några minuter. Vänd ner de malda nötterna och bred ut i de utritade rundlarna. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt kallna innan du tar bort dem från papperet.

Vispa grädden med äggvitan och smaksätt med vaniljsockret. Lägg ihop bottnarna och fördela hälften av grädden emellan – bred sedan resten av grädden över. Täck tårta med plastfiilm och låt stå i kylen till nästa dag.

Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad. Bred ut den tunt på bakplåtspapper och låt svalna något. Skär sedan ut bitar med vass kniv, ca 4-5 cm breda. Låt stå i rumstemperatur och stelna till nästa dag. Garnera tårtan med chokladbitarna lagom till servering och sikta gärna lite florsocker och/eller kakao över.

Prinsesstårta eller operatårta?

$
0
0
I Prinsessornas nya kokbok kallas den här tårtan helt enkelt för "Grön tårta". (Foto: privat)

I Prinsessornas nya kokbok kallas den här tårtan helt enkelt för ”Grön tårta”. (Foto: privat)

Prinsesstårta är en av de godaste tårtor jag vet. Och operatårta förstås. Oavsett om en marsipantårta innehåller sylt eller inte är den ju så himla god! Och länge trodde jag att det var precis samma sak. Att min mamma alltid kallade den med vaniljkräm för prinsesstårta och den andra, med ett lager hallonsylt, för operatårta trodde jag var bara för att hon liksom ville variera sig. Men det finns faktiskt vissa skillnader mellan en prinsesstårta och en operatårta.

En prinsesstårta bakas på sockerkaksbottnar och fylls med grädde och vaniljkräm (ibland glasskräm – det vill säga vispad grädde blandat med vaniljkräm). Marsipanlocket är för det mesta grönt, och när receptet publicerades i Prinsessornas nya kokbok 1948 kallades den faktiskt just för ”Grön tårta”.

Prinsessornas nya kokbok sammanställdes av hushållsläraren Jenny Åkerström, som bland sina elever hade prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid. Att tårtan sen fick namnet prinsesstårta lär ha berott på att prinsessorna var så förtjusta i den.

Den marsipantårta som, förutom vaniljkräm och vispgrädde, innehåller ett lager sylt kallas för Operatårta. Den brukar också traditionellt ha ett rosa marsipanlock.

Bakar dem gör man dock på ungefär samma sätt. Här är ett bra och lättbakat recept!

Prinsesstårta

En klassisk prinsesstårta ska fyllas med grädde och vanilj och har vanligen grönt marsipanlock.

En klassisk prinsesstårta ska fyllas med grädde och vanilj och har vanligen grönt marsipanlock.

Smörj och bröa en form (gärna med löstagbar kant). Vispa 4 ägg med 2 dl socker riktigt pösigt. Blanda 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 2 tsk bakpulver noga. Häll detta i äggblandningen och rör om tills den är slät och fin. Bred ut smeten i formen och sätt in kakan på 175 grader. Grädda i ca 30 minuter eller tills den släpper från kanterna. Låt svalna under bakduk på galler. Dela den sedan i  tre bottnar.

Vispa ihop 2 dl marsankräm (från pulver) och vispa 5 dl grädde hårt. Blanda marsankrämen med 1½-2 dl grädde och bred denna mellan bottnarna. Garnera tårtan med resten av grädden och se till att göra en liten ”kulle” ovanpå tårtan så den får den klassiska rundade formen. Lägg över ett grönt marsipanlock och garnera med en marsipanros. Sikta över florsocker.

Du kan också ringla över lite smält choklad i några snirkliga slingor, det blir jättesnyggt – så ser många konditoritårtor ut.

Operatårta

Operatårta innehåller, förutom grädde och vanilj, även hallonsylt.

Operatårta innehåller, förutom grädde och vanilj, även hallonsylt.

Gör bottnarna efter samma recept som till prinsesstårta. Till fyllningen behöver du 4 dl grädde, 1 dl marsankräm samt 1 dl hallonsylt. Bred hallonsylt på den nedersta bottnen, marsankräm på den mellersta och så grädde över hela härligheten precis som i föregående recept. Täck med rosa marsipanlock och gärna en ros. Sikta över florsocker.

Tips! Vill du baka en prinsess- eller operatårta till påsk? Då passar det fint att täcka den med ett gult marsipanlock istället, och garnera med några chokladägg!

 

 

Pavlova – en klassiker som aldrig går ur tiden

$
0
0
Den vackra prima ballerinan ANna PAvlova från Ryssland har gett upphov till den sagolikt goda Pavlovatårtan. (Foto: Wikimedia Commons)

Den vackra prima ballerinan ANna Pavlova från Ryssland har gett upphov till den sagolikt goda Pavlovatårtan. (Foto: Wikimedia Commons)

Pavlova är en underbar marängtårta – nästan som en dessert - av maräng, uppkallad efter den ryska ballerinan Anna Pavlova. Både Australien och Nya Zeeland gör anspråk på att vara Pavlovans hemland, och klart är att Pavlovan kom till medan Anna Pavlova var på turné i just Australien och Nya Zeeland.

En Pavlova består av en marängbotten - krispig på utsidan och mjuk och seg inuti – och tårtan toppas med vispgrädde, gärna lite sylt och olika frukter och bär. Här är ett recept. Ett annat hittar du här.

Pavlova

 

Marängbotten:

4 äggvitor, ca 1 1/2 dl

3 dl strösocker

2 tsk citronsaft

2 msk maizena majsstärkelse

Garnering: 

4-5 dl vispgrädde  

2-3 msk jordgubbssylt

Färska bär, t ex jordgubbar och hallon

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sedan socker och citronsaft under kraftig vispning. Fortsätt vispa till marängen blir glansig och bildar mjuka toppar. Sikta i maizena och vänd försiktigt ner det i marängen.

Bred ut marängen som en rund botten(behöver inte vara så jämt och snyggt), 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Sänk ugnsvärmen till 120 grader och grädda botten i nedre delen av ugnen i 1 timme och 15 min. Låt marängen svalna i ugnen med stängd lucka.

Flytta sedan försiktigt över botten till ett tårtfat. Precis innan servering: Vispa grädden hårt. Bred lite jordgubbssylt över marängen, och klicka på grädden. Garnera med bär. Pavlova

 

Ambrosiatårta

$
0
0

Ambrosiatårta är en gammal klassiker – och såååå god… Om du hellre vill servera den utan fyllning har du en god Ambrosiakaka istället…

Ambrosiatårta

En lättbakad och jättegod tårta som ofta fanns på kaffebordet när jag var barn. Det mest traditionella är att fylla den med vaniljkräm, men prova gärna en god citruskräm – det är himmelskt gott det också!

150 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 ägg

½ dl vatten

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAGör så här:  Rör ihop smör och socker tills du får en fluffig smet. Tillsätt äggen ett i taget och vispa. Tillsätt vattnet, sedan mjöl blandat med bakpulver. Häll smeten i en rund bröad form och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40-45 minuter. Stjälp upp och låt svalna.

Vaniljkräm:

Koka upp 1 dl grädde, 1 dl mjölk samt 1½ msk potatismjöl och 1 msk strösocker i en kastrull. Rör om hela tiden, tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och rör ner 2 äggulor. Låt svala och tillsätt sedan 2 tsk vaniljsocker. Dela kakan och bred vaniljkräm emellan.

Citruskräm:

Vispa ihop 1 ägg eller 2 äggulor med 2 msk strösocker och 2 rågade tsk potatismjöl. Häll i 2-3 dl mjölk eller grädde. Värm under omrörning eller vispning tills krämen tjocknar. Kom ihåg att inte vispa med stålvisp utan antingen röra med träsked eller vispa med en plastvisp! Låt krämen kallna och blanda sedan i saften och skalet av ½ citrusfrukt (lime, citron eller apelsin).

Garnering
Rör ihop 1½ dl florsocker med 1½ msk pressad apelsinsaft. Bred över kakan och strö över hackat/syltat apelsinskal.

 

17 mars – och idag är alla irländare…

$
0
0

PatrickIdag är det St Patrick’s Day – Irlands nationaldag! St Patrick är Irlands nationalhelgon, och den som körde ut alla ormar från Irland när det begav sig. Nåja, vad man nu tror om den saken är St Patrick’s Day väl värt att fira, tycker jag. Så idag blir det irländsk köttgryta och lyxigt potatismos, serverat med Guinness, samt gröna cupcakes till kaffet…

Guinness Beef Stew

1 kg nötkött i bitar

2 hackade gula lökar

2 krossade vitlöksklyftor

½ dl vetemjöl

2½ dl köttbuljong

2½ dl Guinness

2 skivade morötter

2 lagerblad

1 kvist färsk timjan eller oregano

svartpeppar

1-2 dl halverade kärnfria katrinplommon (kan uteslutas)

hackad persilja till garnering

smör eller olja att bryna lök och kött i

beefstew1Gör så här: Bryn löken gyllenbrun i en stekpanna. Tillsätt de krossade vitlöksklyftorna och fräs någon minut. Ta upp lökröran och låt rinna av på hushållspapper.

Bryn sedan köttet på stark värme i en stor gryta (gärna en järngryta). Sänk värmen och rör ner vetemjölet tills allt kött är täckt. Tillsätt buljongen lite i sänder och rör om tills du får en slät och tjock sås. Tillsätt så Guinness och rör om tills det börjar sjuda. Häll då i lökröran, morötterna, lagerblad, kryddkvist och svartpeppar och rör om ordentligt.

Låt grytan sjuda utan lock i ca 1½ timme. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Grytan är färdig när såsen reducerats och tjocknat. Servera med Champ, samt ett glas Guinness.

Champ

Ett härligt potatismos som är en verklig klassiker i det irländska köket! Servera med en klick smör på toppen.

Skala och koka 1½ kilo potatis. Sjud 3 dl mjölk eller gräddmjölk med 200 g finhackad vårlök i 5-10 minuter. Häll av potatisen och mosa den, och rör så ner mjölk-och-lökblandningen samt 3 msk smör. Salta och peppra och servera med en smörklick på toppen av varje portion.

Saint Patrick’s Day Cupcakes

Muffins:

100 g smör

2 ägg

2 dl strösocker

2½ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

4 msk kakao

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

100 g smör

(vaniljkräm som fyllning)

Topping:

200 g färskost av philadelphiatyp

30 g smör

3-4 dl florsocker

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

grön karamellfärg

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt mjölet blandat med bakpulver, vaniljtillsats och kakao. Fördela smeten i muffinsformar – fyll varje form till tre fjärdedelar – och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter.

Låt muffinsarna kallna helt. Skär av en liten topp och fyll med vaniljkräm (från marsanpulver eller färdig tjockflytande vaniljsås i tetra). På med locket och spritsa på topping. Garnera med valfritt strössel, gärna chokladströssel, eller flisade pistaschnötter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Påskbuffé för alla smaker och plånböcker – och Hot Cross Buns till påskkaffet

$
0
0

Äntligen närmar sig påsken! Jag tycker verkligen om den här storhelgen, på vissa sätt nästan mer än jag tycker om julen. Visst älskar jag julen och alla de kära traditionerna, men påsken känns mer kravlös – och så är ju våren på väg dessutom. De närmaste dagarna blir det alltså påskbuffé på Matbloggen – en buffé som passar de flesta både smakmässigt och ekonomiskt. Tanken är ju, tycker jag, att man ska kunna äta gott och festligt även om man inte har så stor budget.

Lite gott kaffebröd vill man förstås också ha till påskhelgen. Baka klassiska Hot Cross Buns – jättegoda lite kryddiga bullar som av tradition serveras i de anglosaxiska länderna vid denna helg.

Hot Cross Buns

3 dl mjölk

50 g smör

25 (½ paket) jäst

1 tsk salt

1 tsk kanel

½ tsk riven muskotnöt

1½ dl russin eller korinter

½ dl hackade syltade apelsinskal

1 ägg

8-9 dl vetemjöl

Till korsen

2 msk mjölk

2 msk vetemjöl

1 tsk smakneutral matolja

Pensling

2 msk mjölk

2 msk strösocker

Glasyr:

1 dl florsocker

2½ tsk vatten eller apelsinsaft

hot cross bunsGör så här:  Smält smöret. Häll i mjölken och värm till fingervarmt. Rör ut jästen med degspadet och tillsätt salt, socker, kryddor, korinter, apelsinskal, ägg och nästan allt mjöl, men glöm inte spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg och jäs under bakduk ca 1 timme.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Forma den till en längd och dela den i mindre bitar som rullas till släta bullar. Lägg dem på en smord eller bakplåtpappersklädd plåt och jäs under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

Gör korsen så här: Rör ut mjölet i mjölken och blanda i oljan. Spritsa kors på bullarna och grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.

Sjud mjölk och socker ett par minuter och pensla bullarna när de kommer ur ugnen. Låt dem svalna på galler under bakduk och garnera korsen med glasyr.

Mer kaffebröd till påsk hittar du här!


Glutenfri studenttårta

$
0
0

Bjud på en god marängtårta som är naturligt fri från gluten och passar alla. Fyll den med vispad grädde och garnera med bär. Jättefestligt och gott!

Marängtårta

Det här receptet blir lagom för en ”normalstor” tårta, ca 10 bitar. Gör två omgångar om du har fler tårtsugna gäster! Beräkna ca 3-4 dl vispgrädde per tårta samt färsk eller frysta bär efter tycke och smak. Till bottnarna behöver du:

4 äggvitor, ca 1 1/2 dl

3 dl strösocker

2 tsk citronsaft

2 msk maizena majsstärkelse

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sedan socker och citronsaft under kraftig vispning. Fortsätt vispa till marängen blir glansig och bildar mjuka toppar. Sikta i maizena och vänd försiktigt ner det i marängen.

Bred ut marängen som en rund botten(behöver inte vara så jämt och snyggt), 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Sänk ugnsvärmen till 120 grader och grädda botten i nedre delen av ugnen i 1 timme och 15 min. Låt marängen svalna i ugnen med stängd lucka.

Flytta sedan försiktigt över botten till ett tårtfat. Fyll med grädde och garnera strax före servering.jordgubbar

Somriga saftkalas blir aldrig omoderna!

$
0
0

Nu bläddrar jag framåt i almanackan och konstaterar att vi redan är i början av juni. Och jag vet att det här är en riktig klyscha, men går inte tiden väldigt mycket fortare för varje år? Jag tycker inte det var längesen det stod Juni 2013 på min väggalmanacka.

Annat var det när man var barn. Då gick tiden långsamt. Vi brukade åka till min morfar på landet i början av juni och vara där någon vecka – och jag tyckte vi var där jättelänge.

Den här veckan är lite extra festlig, då vi firar både nationaldagen och pingst. Varför inte ställa till med kaffekalas – eller kafferep som man sa förr och som låter så hemtrevligt! Varva ett par klassiska småkakor med en härlig tårta och – nationaldagen till ära – blågula muffins! Först ut en klassiker:

Bruna bröd

Klassiska svenska småkakor, som är knapriga och har fin kryddsmak. Prova!

200 g smör

200 g strösocker (ca 2½ dl)

1 ägg

1 msk kanel

15 skållade och malda sötmandlar

2 tsk bakpulver

350 g vetemjöl (ca 5-6 dl – prova dig fram!)

Uppvispat ägg och hackad sötmandel till pensling

Gör så här: Låt smöret blir rumsvarmt och rör ihop det med socker, mjöl och bakpulver. Tillsätt kanelen och den malda mandeln samt ägget. Rulla ut degen i längder – de ska vara ca 2 cm tjocka. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut lite under gräddningen.

Pensla med ägg, strö över hackad mandel och grädda mitt i ugnen i 200-225 grader tills de får fin färg (ca 10-15 minuter). Låt dem vila på plåt ett par minuter innan du skär dem i längder på snedden. Förvara i kakburk med tättslutande lock, eller frys in dem.

Finska pinnar

4½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
200 g smör
5 rivna bittermandlar eller ca 1 krm bittermandelarom

Till pensling och garnering:

uppvispat ägg eller äggvita
hackad sötmandel
pärlsocker

Gör så här: Gör degen och rulla till fingertjocka längder. Lägg dem intill varandra. Pensla alla längderna på en gång med uppvispat ägg eller äggvita. Strö över hackad mandel och pärlsocker. Skär längderna i 4-5 cm långa bitar. Lägg kakorna på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175-200 grader i ca 10 minuter.

Sverigemuffins till nationaldagen

$
0
0

Vad kan passa bättre till nationaldagsfikat än blågula muffins?

Sverigemuffins

OLYMPUS DIGITAL CAMERAReceptet ger ca 6-8 stora muffins eller 15-20 små.

100 g smör 
2 ägg 
1½ dl strösocker 
2 tsk vaniljsocker 
2 dl filmjölk eller gräddfil
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g vit choklad av valfri sort
gul och blå hushållsfärg

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader om du vill göra stora muffins, och 200 grader om du vill göra små.

Vispa ägg och socker poröst. Rör ner smält smör och gräddfil.

Blanda vetemjölet med bakpulver och vaniljsocker och rör ner detta i smeten. Bryt chokladen i bitar och rör ner försiktigt ner dessa i smeten. Dela smeten i två delar, färga den ena med blå hushållsfärg och den andra med gul. Fördela den gula smeten i muffinsformar och ringla sedan ner den blå smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter beroende på hur stora de är.

Låt dem kallna under bakduk.

Lättbakad hallontårta till Nationaldagen

$
0
0

Visst vill man ha tårta till kaffet på nationaldagen? Det här är en härlig som är lätt att göra och som smakar himmelskt. Vill du ha den vegansk kan du bara byta ut vispgrädden mot ett veganskt alternativ.

Hallontårta

100 g smör
3 msk honung
3 dl havregryn
2 msk vatten
2 dl vetemjöl

Fyllning

5 dl hallon (eller andra bär)
500 g keso
skalet av 1 citron eller lime

Garnering:

2 dl vispad grädde (eller veganskt alternativ)
hallon

IMG_1525Gör så här: Smält smör och honung. Blanda i havregrynen och låt smeten svalna. Tillsätt vatten och mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt vila kallt i minst 30 minuter och dela den sedan i tre delar. Kavla varje del till en botten direkt på bakplåtspapper och grädda ca 10 minuter på 175 grader. Låt kallna.

Mosa keson tillsammans med hallonen men spara lite bär till garnering. Rör också ner citrusskal. Fördela hälften av kesoröran på en botten, lägg på botten nummer två och bred ut resten av fyllningen. Täck med botten nummer tre och täck med vispad grädde och hela hallon.

Trevlig nationaldag!

PS. Du glömmer väl inte att det är pingst denna helg också? Den här underbara ”valborgslaxen” blir en finfin pingstmeny!

Snart, snart… Snart börjar fotbollsfesten!

$
0
0

Nu är det dags för fotbolls- VM igen. Jag älskar fotboll och VM är alltid lika festligt. Jag har fortfarande sommaren 2010 i klart minne när Uruguay storspelade så man fick tårar i ögonen…

Inte ens det faktum att Sverige inte är med i slutspelet i år berör mig nämnvärt, jag har andra favoritlag som jag hejar på istället (men jag tänker inte tala om vilka, i alla fall inte riktigt ännu…)

Till fotbollsfesten vill jag förstås göra en riktigt härlig kvällsvickning att avnjutas framför TV:n. Stekt zucchini och en härlig risgryta med smak av amerikanska Södern står på menyn – och till efterrätt en underbar kladdkaka med hallon.

Zucchinisnacks

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADet låter inte särskilt märkvärdigt, men skivad och panerad zucchini som steks i olja med salt, peppar och chilikrydda blir riktigt goda snacks. Vänd bara zucchiniskivir (ca ½ cm tjocka) i lite vetemjöl, ägg och sist ströbröd och stek dem i oliv- eller rapsolja på medelstark värme – hur lätt som helst! Låt dem rinna av på lite hushållspapper och servera. Vill man göra dem veganvänliga utesluter man ägget. Går bra det också!

Risgryta från sydstaterna

Det här är riktig soulfood – kryddigt ris med paprika, lök och selleri och stark korv. Till 4 personer behöver du:

2 dl ris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
3 selleristjälkar
2-3 färska tomater
2-3 kryddstarka korvar, typ chorizo
1 burk kidneybönor (eller valfria bönor)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk torkad oregano
salt, peppar och chilipulver efter tycke och smak
lite olja att fräsa i

Gör så här: Låt bönorna rinna av och skölj dem. Skiva löken tunt. Skär paprika och selleri i strimlor och hacka tomaterna grovt. Finhacka vitlöken. Fräs ris, lök, vitlök, selleri och paprika i lite olja tills löken blir genomskinlig. Släng i en buljongtärning och fyll på med vatten. Koka som vanligt ris men rör om då och då.

Skär under tiden korven i skivor och fräs även denna. När riset är så gott som klart lägger du i korvbitarna samt de avrunna bönorna. Blanda sist i tomaterna och låt det hela bli varmt innan du serverar.

Kladdkaka med hallon

100 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
knappt 1 dl kakao
1 krm salt
1 dl färska eller djupfrysta hallon (samt 1 dl till garnering)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGör så här:  Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop ägg och socker. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao och salt och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt smör och hallon och blanda ordentligt till en jämn smet.Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter – eller en mindre pajform. Grädda i mitten av ugnen 17-20 min. Låt kakan svalna och garnera den med hallon. Servera med vispad grädde. Mums!

Viewing all 84 articles
Browse latest View live